Dluhy českých domácností nadále rostou

Praha – Dluhy domácností od začátku roku trvale rostou, v říjnu meziměsíčně stouply zhruba o pět miliard korun. Bankám a finančním institucím lidé ke konci října dlužili téměř 1,243 bilionu korun. „Lidé v České republice si berou úvěry hlavně na bydlení,“ upřesnil výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl, který rovněž upozornil, že v listopadu a prosinci půjček ještě přibude v souvislosti s předvánočními nákupy.

Dluhy podniků stouply o více než 23 miliard na přibližně 1,023 bilionu. V meziročním srovnání dluhy domácností stouply o zhruba 43 miliard korun, dluhy firem o 47 miliard korun. Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové jsou čísla pro ekonomiku pozitivní, protože ukazují ochotu firem brát si nové úvěry.

Investiční úvěry stouply meziročně o téměř deset procent a oživení úvěrové aktivity přichází i do sektoru malých a středních podniků. „Proces čištění podnikových bilancí je evidentně u konce, podniky pomalu odkládají opatrnost a začínají nabírat nové úvěry,“ uvedla.

Rajl: Lidé v Česku si berou úvěry hlavně na bydlení (zdroj: ČT24)

Úspory domácností a podniků rovněž vzrostly. Na jednodenních vkladech měli lidé ke konci října uloženo asi 1,343 bilionu korun, což bylo o 13 miliard více než v září. U firem meziměsíčně vzrostly jednodenní vklady o 28 miliard na 783 miliard korun. Meziročně stoupl objem vkladů domácností o 134 miliard a objem vkladů podniků o 82 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou se úspory domácností i podniků proti září ztenčily. Domácnostem ubyly více než čtyři miliardy na 304,1 miliardy korun a podnikům asi 440 milionů na 13,6 miliardy korun. Meziročně lidem vklady klesly zhruba o 29 miliard, podnikům stouply o 311 milionů.