Dovozci potravin budou moci své zboží hlásit později

Praha – Dovozci rostlinných potravinářských výrobků už nebudou muset hlásit svou zásilku dva dny dopředu; od nového roku se nahlašovací povinnost zkrátí na 24 hodin. Počítá s tím ministerstvo zemědělství. Dvoudenní lhůtu zavedlo v říjnu z obav před zaplavením českého trhu produkty, které kvůli embargu nesměly zamířit do Ruska.

„Jsem si vědom toho, že v praxi to nese určité nepříjemnosti pro dovozce do ČR. Jsme ve fázi, kdy si vyhodnocujeme, co to přináší. V případě rostlinných komodit máme připraveno, že od 1. ledna dojde ke změně a ta lhůta se zkrátí ze 48 na 24 hodin,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Výjimkou bude import zelí, na které se tato povinnost nebude vztahovat.

U živočišných komodit se o případné úpravě diskutuje. Za zhruba dva měsíce od zpřísnění nahlašovací povinnosti pro dovozce totiž nebylo kvůli porušení veterinárních předpisů puštěno v Česku do prodeje 35 tun potravin živočišného původu a státní veterinární správa uložila, zatím nepravomocně, pokuty za celkem 14 milionů korun. Loni za celý rok dosáhly pokuty 24 milionů korun.

Podle připravované vyhlášky ministerstva zemědělství se má od ledna 2015 nahlašovací povinnost rozšířit také na sudové víno, doplňky stravy či mák. Nově má dopadnout také na zahraniční provozovatele pojízdných prodejen, kteří zajíždějí se zbožím do Česka, či různé trhovce.