South Stream není mrtvý projekt, naznačil Juncker po jednání s Bulharskem

Brusel – Vedení EU a Bulharsko – dva subjekty, kvůli jejichž dohodě Rusko tento týden vzdalo projekt South Stream, by nově mohly výstavbu plynovodu znovu oživit. Právě chybějící souhlas Bulharska projekt zablokoval. Šance na přehodnocení se ale podle všeho naskytla po jednání šéfa Evropské komise Jean-Claudea Junckera s bulharským premiérem Bojkem Borisovem.

Moskva oznámila zrušení projektu v hodnotě 40 miliard dolarů (897 miliard korun) právě kvůli nesouhlasu Bulharska, jemuž spolupráci na plynovodu s Ruskem zakázal Brusel. „Co se týče South Streamu, Evropská unie a Bulharsko spolupracují na vyřešení zbývajících otázek. Tyto zbylé problémy nejsou nepřekonatelné,“ řekl Juncker novinářům. „South Stream je možné postavit. Podmínky jsou dávno jasné . . . Míč je teď na straně Ruska,“ dodal Juncker podle agentury Reuters. 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez bulharského souhlasu. Bulharsko počátkem června na žádost Evropské komise pozastavilo přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku. 

South Stream
Zdroj: ČT24

Evropská komise však den poté sdělila, že příští týden bude i přes prohlášení z Moskvy pokračovat v jednáních o South Streamu. Ten měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což Evropa již opakovaně zažila před osmi a následně před pěti lety. 

Bez nového zdroje plynu utrpí zejména energetická bezpečnost balkánských zemí. Rusko už vyjádřilo připravenost jednat s některými ze zemí, které se zúčastnily plánované výstavby South Streamu, aby je případně zahrnulo do trasy jiného plynovodu.

  • Projekt South Stream měl stát 39 miliard dolarů (787,3 miliardy korun).
  • Plynovod o délce více než 2 000 kilometrů mel vést Černým mořem a dále přes území Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska do severovýchodní Itálie.
  • Ročně by měl přepravit 63 miliard metrů krychlových plynu.
  • Akcionáři plynovodu jsou kromě Gazpromu francouzská energetická firma EDF, německá firma Wintershall a italská skupina Eni.
  • South Stream je považován za konkurenta plánovanému plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ten by měl přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu.
Vydáno pod