Příspěvky na kosmické programy klesají, výzkumu v ČR to prý uškodí

Praha – České kosmonautice hrozí citelný útlum, varuje šéf České kosmické kanceláře Jan Kolář. Podle něj totiž Česko za poslední dva roky snížilo své příspěvky do programů Evropské kosmické agentury (ESA) na polovinu. Podle Koláře je právě tuzemský výzkum na příspěvcích z ESA výrazně závislý. Češi prý v důsledku budou mít slabší možnost podílet se na klíčových projektech.

V roce 2012 se ČR zavázala poskytnout 20 milionů euro (dnes 552 milionů Kč), nyní ale dává jen polovinou. Kromě financování prý chybí i koncepce. Stát podle něj přistupuje k řízení kosmonautiky nesystematicky, neodlišuje výzkum od praktického využití.

Česko se podílí na 13 programech ESA v oblasti telekomunikací, pozorování, navigace i vývoje nových přístrojů. Není ale zapojeno do výzkumu Marsu ani Měsíce. Česká delegace podle Koláře nedostala od vlády žádný mandát na rozšíření stávajícího zapojení. Nejenže tak nevstoupí do nových programů, ale ani neposílí svoji účast, a to i přesto, že má odborníky i kapacity, upozornil. Národní kosmický plán schválila vláda v říjnu, připravilo ho ministerstvo dopravy, jehož postoj zjišťuje. Podle Koláře by výzkum v kosmonautice měl spadat nejlépe pod úřad vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), ostatní podle oborů.

Ředitel České kosmické kanceláře
Zdroj: ČT24

Příspěvek státu jde do programů, které trvají dva, pět až sedm let, některé z nich jsou ještě aktivní, postupně ale klesá. Velký zájem Čechů je zejména o technologický výzkum a vývoj přístrojů pro experimenty. „Tam jsou prostředky v podstatě už na nule dnes. Do budoucna tato kapacita na tom bude velice špatně a bude si muset hledat zdroje jinde, pokud bude chtít pokračovat ve své činnosti,“ řekl Kolář. Česká kosmická kancelář proto vytvořila analýzu, kde navrhovala navýšit celkový příspěvek pro následující roky o 30,5 až 33,7 milionu euro.

Kolář zdůraznil, že investice do výzkumných programů ESA je investicí do budoucnosti. "Dnes se ministerstvo dopravy ptá, kolik nám z toho příští rok přinesete zpátky, když vám teď dáme možnost, abyste se v programech uplatnili.

Tento přístup je v pořádku ale pro aplikační programy. Nemůžeme to házet do jednoho pytle. Takhle kosmonautika vypadala před 50 lety," dodal. Roční rozpočet ESA je zhruba čtyři miliardy euro, členské státy přispívají třemi miliardami. Nejvíce přispívají Německo a Francie (každá země asi 24 procent).