Kancelář pojistitelů přestane vymáhat poplatky, schválili poslanci

Praha – Majitelé aut, kteří některý den neměli zaplacené povinné ručení, se přiblížili šanci, že jim již nebudou chodit dopisy od České kanceláře pojistitelů (ČKP) s výzvou k uhrazení příspěvku a hrozbou dalšími sankcemi. Příspěvek dnes zrušili poslanci. O budoucnosti příspěvku nyní rozhodne Senát.

S návrhem zrušit příspěvek, který musí platit lidé bez povinného ručení České kanceláři pojistitelů, přišli komunističtí poslanci, nalezl ale širokou podporu. Poslankně a zpravodajka zákona Kristýna Zelienková (ANO) upozornila, že ČKP „vymáhá dlužné částky od lidí, kteří v životě auto nevlastnili, nikdy za povinné ručení nedlužili“. Protinávrh na zamítnutí novely s tím, že ministerstvo připravuje propracovanější verzi, sněmovna odmítla a zrušení poplatku naopak schválila.

Příspěvek, který slouží k úhradě škod z provozu aut bez povinného ručení, platí od roku 2009. Původní poslanecký návrh počítal s tím, že ČKP bude moci příspěvek vymáhat ještě tři roky. Hospodářský a rozpočtový výbor sněmovny ale doporučily příspěvek zrušit ihned s tím, že poplatek je jen další sankce.

Proti zrušení poplatku se postavil exministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého na tom vydělají především ti, kteří vůz nepojistili. Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora již dříve varoval, že vzroste počet nepojištěných aut, jejichž počet po zavedení poplatku dramaticky klesl, oproti téměř čtvrt milionu v roce 2008 jich nyní je asi 120 tisíc. Příspěvky podle ČKP pomáhají hradit zhruba dvě třetiny škod po haváriích způsobených nepojištěnými motoristy.