Poláci protestují, inspekce se zaměřila na jejich potraviny

Varšava/Praha – V polských médiích se objevily informace o tom, že tuzemská Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila podrobné kontroly potravin dovážených z Polska. Podle dokumentu, který získala ČTK od polské agentury Informacyjna Agencja Radiowa (IAR), byla kontrola nařízena 19. srpna. Polští zemědělci se bouří a hrozí stížností k Evropské komisi. Tuzemské úřady se brání, že měří všem stejným metrem a ke kontrolám nevybírají výrobky z konkrétních zemí. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude se svým protějškem telefonovat zítra ráno.

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki chce o přístupu českých úřadů informovat Evropskou komisi. O kvalitu polských produktů se neobává, chce ale zabránit tomu, aby se zpřísněná měřítka uplatňovala jenom vůči jedné zemi. Češi polské výrobce podle něj šikanují proto, že tuzemské zemědělství je méně produktivní. Sawicki podle polského rozhlasu také vybídl polské výrobce, aby v Česku hájili svá práva a dobré jméno polských potravin i u soudů.

„Neslyšel jsem nikdy o Čechovi, který by zemřel na otravu polským jídlem. Avšak několik Poláků zemřelo po vypití českého alkoholu, který se prodával nejen v České republice, ale také v Polsku,“ oponoval ministr Sawicki. Poukázal tak na metanolovou aféru, která si nejen v Česku vyžádala přes pět desítek životů.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Za dobu mého působení jsme nikdy nezatížili polské potraviny nějakým zvláštním režimem zvýšeného počtu kontrol. Já si to chci s panem ministrem Sawickim vyjasnit. Máme dobré vztahy a byl bych nerad, kdyby se zbytečně kalily něčím, co není pravda.“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) netuší, na základě jakého nařízení měly být kontroly uvaleny. „V SZPI samozřejmě existují tisíce interních dokumentů,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. „Komentovat dokument, u něhož nám nikdo není schopný říci, o co vlastně jde, prostě není možné,“ poznamenal. Inspekce podle Kopřivy provádí kontroly výhradně na základě systému tzv. kontroly rizika. „To znamená, že tam není žádné apriorní nebo bezdůvodné zaměření na konkrétní zemi,“ dodal mluvčí.

„Já jsem připraven dokladovat, že za několik posledních měsíců jsme neudělali vyloženě cílenou akci se zaměřením jenom na polské potraviny dovážené do České republiky,“ dodává Jurečka. Ministr bude se svým polským protějškem telefonovat zítra ráno a je podle svých slov připraven předložit tvrdá statistická data. 

Česká tisková kancelář nicméně zmiňovaný dokument zveřejnila – získala jej od polské agentury Informacyjna Agencja Radiowa (IAR). O nařízení v Polsku informovala mimo jiné i veřejnoprávní zpravodajská televize TVP Info. SZPI se k němu zatím nevyjádřila.

Dokument je datován dnem 19. srpna 2014 a ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora v něm upozorňuje své podřízené, že kvůli ruskému zákazu dovozu potravin z EU se dá v tuzemsku očekávat zvýšený dovoz potravin, které byly původně určeny pro Ruskou federaci (RF). „Poněvadž významným exportérem potravin do RF je Polsko, bude kontrola cílena především na produkty původem z Polska,“ píše se ve sdělení. Kontrola se měla podle nařízení zaměřit na bezpečnost, jakost a označování jablek, masa, uzenin, mléka, sýrů či ryb.

U položky jablka v citovaném dokumentu například stojí: „Každý z inspektorátů v týdnu od 25. do 29. 9. 2014 odebere po dvou vzorcích jablek původem z Polska (jablka původem z jiných států nebudou odebírána!).“

Srpnový dokument SZPI byl podle ministra Jurečky i samotné SZPI vytržen z kontextu. V době vyhlášení ruského embarga na dovozy z EU se přestalo mimo jiné polské zboží vyvážet do Ruska a hrozilo riziko, že některé polské potraviny původně určené pro ruský trh skončí na českém trhu, řekl ministr a zdůraznil, že předpisy pro dovoz potravin do Ruska a do EU jsou rozdílné. „V dlouhodobém kontextu nedošlo k tomu, že bychom se zaměřovali jen na dovozce z Polské repuliky,“ poznamenal Jurečka.

SZPI od začátku platnosti nahlašovací povinnosti pro dovozy vybraných rostlinných produktů, tedy zhruba dva měsíce, obdržela hlášení o dovozu 26.000 dodávek čerstvého ovoce a zeleniny a z toho zkontrolovala na místě 5900 šarží. Pro laboratorní analýzu odebrala 649 vzorků, z čehož bylo devět vzorků nevyhovujících: pět z Polska a po dvou z Německa a Rakouska.

Nejedná se o první spor kolem potravin

Český ministr zemědělství Jurečka bude o celé záležitosti telefonicky jednat se svým polským protějškem Sawickim. „Neexistuje žádný diskriminační pokyn, který by našim kontrolorům nařizoval zaměřit se výlučně na potraviny jedné země. Bez rozdílu kontrolujeme zboží českých i zahraničních výrobců,“ uvedl Jurečka v prohlášení s tím, že nejčastěji prověřují kontroloři potraviny českého původu.

Pověsti výrobků dovážených z Polska uškodily zejména potravinové skandály, například když kontrola odhalila použití technické soli místo kuchyňské nebo zkažená vejce v prášku. Poláci proto investovali do kampaně, která měla jejich kvalitní výrobky obhájit.

Kvůli aférám s nekvalitními potravinami před dvěma lety přestaly jejich dovozy z Polska růst a v některých měsících šly dokonce prudce dolů. S odstupem doby se ale ukázalo, že polské potraviny mají v Česku řadu věrných zákazníků – prodávají se ve velkém v supermarketech, vaří se z nich v restauracích. Čeští zákazníci slyší především na jejich nízkou cenu.

Další spory mezi Čechy a Poláky vyvolala koncem minulého týdne televizní reklama českého mobilního operátora T-Mobile, která zobrazuje polského překupníka nabízejícího českému učiteli v podání Ivana Trojana nekvalitní mobil. Polská ambasáda proti spotu dokonce podala oficiální protest. Arbitrážní komise Rady pro reklamu jí poté dala za pravdu, když reklamu označila za neetickou. Firma T-Mobile spot následně stáhla (více zde).