Vyšší daň žene některé investiční fondy na burzu

Praha – Změna daní z příjmů v případě investičních fondů nutí desítky z nich zvážit vstup na pražskou burzu. Některé fondy totiž budou muset místo dosavadní snížené sazby 5 procent platit běžnou sazbu daně z příjmu, tedy 19 procent. Výjimka se ale ze zákona vztahuje na ty, s jejichž akciemi se bude veřejně obchodovat.

Vstup na burzu jako záchrana před daní (zdroj: ČT24)

Pětiprocentní sazba nadále platí spolu s fondy obchodovanými na burze i pro otevřené podílové fondy a fondy investující hlavně do akcií a dluhopisů. Některé z ostatních fondů si ale stěžují, že přechod na běžnou sazbu daně z příjmu je pro ně likvidační změna.

Obchodní ředitel QI investiční společnosti Lukáš Vácha si posteskl, že nová daňová legislativa dopadne přibližně na dvě třetiny z cca 150 fondů u nás. "S pár 'nehodnými' fondy postihne většinu trhu, která má opravdu v úmyslu dělat kolektivní investování," podotkl.

A právě umístěním na burzu si chtějí fondy uchovat pětiprocentní zdanění i do budoucna. Jak moc aktivně se bude s jejich akciemi skutečně obchodovat, není důležité. Podle mluvčího pražské burzy cenných papírů Jiřího Kovaříka jde o několik málo desítek fondů, které by na trh mohly vstoupit.

Ministerstvo chce udeřit na účelově zřizované fondy

Ministerstvo financí si chce legislativní změnou došlápnout na účelově založené fondy podnikatelských projektů, jejichž smyslem je především obejít daňový systém a snížit si daňové zatížení na pět procent. Řada pseudofondů má někdy jen jediného skutečného investora. „Jde například o developerské projekty, které jsou běžným podnikáním. Nebo solární elektrárny a nemovitosti různých nejmenovaných obchodních řetězců jsou vloženy do fondů,“ vyjmenovává náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

A resort Andreje Babiše má už nyní plán i pro případ, že tyto fondy půjdou ve větším počtu na burzu, aby si nadále nižší daň zachovaly. Ministerstvo pak zákon opět změní tak, aby nebyly na burze pouze formálně, ale aktivně se s jejich akciemi obchodovalo.