Poprvé za půlstoletí: Německo sahá po vyrovnaném rozpočtu

Berlín – Největší evropská ekonomika by letos mohla hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Vyplývá to z odhadů německého ministerstva financí. Nový dluh německé vlády za letošní rok bude zřejmě nižší než 6,5 miliardy eur (179,4 miliardy Kč), které si vláda původně plánovala půjčit. To vše navzdory faktu, že německou ekonomiku letos zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska.

K nižšímu zadlužení zřejmě přispívají historicky nízké úrokové sazby německých státních dluhopisů a růst příjmů z daní, uvedla agentura Reuters. Na přesné údaje o půjčkách země za letošní rok si ale trhy i politická reprezentace musí počkat minimálně do ledna.

Cílem Německa je dosáhnout příští rok u rozpočtu spolkové vlády „černé nuly“, tedy vyrovnaného nebo přebytkového rozpočtu. To by byl první kladný rozpočet za téměř půl století. Poslední zprávy ministerstva financí však naznačují, že vyrovnaný rozpočet je dosažitelný již letos.

Ekonomický růst Německa letos výrazně zpomalil a ve druhém čtvrtletí ekonomika dokonce klesla o 0,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí se Německu jen těsně podařilo vyhnout recesi, když HDP stoupl o 0,1 procenta.

Stopku vytváření nových dluhů si Německo dalo už v minulém volebním období. Země tím chce zajistit větší ochranu před možným opakováním dluhové krize, která postihla především země jihoevropského bloku. Ty se v době hospodářského oslabení dostaly do situace, kdy nedokázaly své závazky splácet.

Bundestag
Zdroj: iStock/eddygaleotti/ISIFA/Thinkstock

Ani tak by však Německo nemělo výrazně umazávat svůj dluh, který dosahuje zhruba 1,3 bilionu eur. Má však dojít ke snížení relativní zátěže, kterou tento dluh představuje. Schäuble očekává, že se díky vyrovnanému rozpočtu a hospodářskému růstu podaří do deseti let snížit míru německého zadlužení pod 60 procent HDP. V současnosti jde o zhruba 78 procent.

Případné přebytky by šly na investice

Kabinet konzervativní CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) ustoupil od plánů předchozí liberálně-konzervativní vlády, která chtěla od roku 2017 dosahovat rozpočtových přebytků. Na místo toho chce vláda peníze, které by přebývaly, využít k investicím do infrastruktury a ke zvýšení výdajů v sociální oblasti a ve školství a výzkumu.

Kdyby Německo nakonec skutečně dosáhlo vyrovnaného rozpočtu, bude v Evropské unii představovat výjimku.

  • Většina států osmadvacítky hospodaří s deficitem. 
  • Například Česko loni mělo rozpočtový schodek 81 miliard korun a letos počítá se 100 miliardami.

Německá ekonomika je největší v Evropě a představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně. Její stabilita je důležitá i pro další země - na Německu mimo jiné závisí i velká část českých podniků a jejich exportů.