Potřebuje Slovensko více energie z jádra? Podle analytiků spíše ne

Bratislava - Přestože se Slovensku stále prodražuje výstavba jaderné elektrárny v Mochovcích, vláda počítá ještě s dalšími dvěma reaktory. Podle deníku Pravda je chce do roku 2030 postavit v areálu stávající atomové elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Jejich dokončení je součástí aktualizované energetické koncepce Slovenska. Energetičtí odborníci rozhodnutí kabinetu nechápou. Podle nich země víc elektřiny nepotřebuje a na tak náročný projekt jí chybí prostředky.

Všechnu elektřinu, kterou Slovensko potřebuje, si dnes samo vyrobí. Poptávka nestoupá - domácnosti naopak odebírají méně. Vláda ale plánuje další reaktory. A sama přiznává, že je země nejspíš nebude potřebovat. „Předpokládá se určitý export energie do Česka nebo například do Maďarska,“ potvrzuje ministr hospodářství Pavol Pavlis z vládnoucího Smeru.

Maďarsko přitom už dostavuje vlastní jadernou elektrárnu Paks, na níž si půjčilo od Ruska, a také česká vláda považuje jadernou energii za jeden z pilířů budoucí energetické politiky - viz úvahy o dvou dalších temelínských reaktorech a jednom v Dukovanech.

Do tří let se navíc mají spustit nové jaderné bloky v Mochovcích, obci ležící mezi Nitrou a Levicemi. Jejich cena se zatím vyšplhala na 130 miliard korun. I ony budou vyrábět na vývoz a za současných nízkých cen elektřiny budou ztrátové. „Začít stavět další jadernou elektrárnu nedává ekonomicky smysl. Při současném deformovaném trhu s elektřinou by do toho asi vláda opravdu neměla jít,“ domnívá se Jozef Badida, analytik, EpV.sk.

Elektřina ze slovenských jaderných elektráren půjde na export (zdroj: ČT24)

Nová energetická politika Slovenska, schválená Ficovým kabinetem letos v listopadu, počítá s dokončením dvou bloků v Jaslovských Bohunicích. Přitom na dohled od nich stojí zánovní paroplynová elektrárna Malženice za 11 miliard korun. Už rok je ale kvůli vysoké ceně plynu odstavená. Podle ekonomů by Slovensko vyšlo podstatně levněji, pokud by v případě možného budoucího nedostatku elektřiny obnovilo výrobu tady, než budovalo nové reaktory.

Ekologové zase prosazují podporu obnovitelných zdrojů. „V případě fotovoltaiky klesla za poslední rok cena elektřiny o 80 procent a v sučasnosti už v mnohých zemích Evropské unie je fotovoltaika lacinější nebo stejně drahá jako fosilní nebo jaderné zdroje,“ je přesvědčen Pavol Široký, koordinátor klimatické a energetické kampaně hnutí Greenpeace.

Jaderné elektrárny mají v současnosti na Slovensku největší podíl na výrobě elektřiny. Podle údajů amerického Institutu pro jadernou energetiku (NEI) činí tento podíl 53,8 procenta, což je druhé nejvyšší číslo v Evropské unii hned po Francii. V provozu jsou dva bloky V2 v Jaslovských Bohunicích a dva v Mochovcích.