Soutěž New York Times – Tatra T87 veteránem roku

New York - V čem spočívá kouzlo 69 let starého automobilu z neznámé firmy z malé východoevropské země? Zřejmě v mnohém. Odpovědí na tuto otázku, kterou svým čtenářům položil list New York Times (NYT), totiž bylo vítězství českého automobilu Tatra T87 v soutěži o veterána roku. Tu prestižní americký deník pořádá každoročně a letos český zástupce zvítězil v konkurenci 651 přihlášených modelů. Porazil rovněž všech 29 finalistů a postaral se tak o překvapení i pro svého majitele. Ani ten totiž nečekal, že by mohl zvítězit automobil značky, která je v Americe prakticky neznámá.

Tatra T87 se vyráběla v letech 1937 až 1950. Jde o luxusní limuzínu s aerodynamickou karoserií. Mezi její majitele patřil například básník Vítězslav Nezval. Proslula také jako vůz, kterým cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund projeli Afriku a Jižní Ameriku.

Vůz do soutěže NYT přihlásil potomek českých přistěhovalců Paul Greenstein. Ten automobil vlastní od roku 2001, kdy jej našel na aukčním serveru E-bay. Jak však pro NYT uvedl, po tatře toužil od dětsví, kdy ji poprvé viděl na fotografii; myslel si ale, že je pro něj taková „východoevropská kuriozita“ nedosažitelná. Nakonec model vydražil v přepočtu za 160 000 korun a mnohonásobně víc do něj investoval. Ničeho však nelituje, říká, že řídí to nejlepší auto na světě.

V anketě Tatra zvítězila ziskem 1510 z celkových 9539 zaslaných hlasů. Greensteinovi s přítelkyní tak mimo jiné náleží 5000 dolarů (asi 100 000 korun) určených pro vítěze. Podle listu čtenáři svou volbou opět projevili smysl pro neobvyklé. V předchozí soutěži totiž zvítězil jedinečný vůz nazvaný Marquis de Soto vyrobený na základě Fordu Mercury, který obsahoval součástky z 11 dalších aut.