V centru Zlína spadl na sedm lidí strom, stav 12letého chlapce je kritický

Zlín - V centru Zlína v Soudní ulici dnes po poledni spadl strom. Zranil sedm lidí, mezi nimi i dva chlapce ve věku dvanáct let. Oba byli převezeni v bezvědomí do zlínské nemocnice, stav jednoho je kritický. Na místě zasahovalo větší množství záchranářů, strážníků i policistů. Někteří kolemjdoucí, kteří byli na místě dřív než záchranáři, poskytovali zraněným první pomoc. Hasiči po příjezdu postupně uvolňovali prostor pro ošetřování, odřezávali větve a pomáhali s nakládáním zraněných do sanitek.

Chlapci utrpěli zranění hlavy a krční páteře. Tři lidé byli po ošetření propuštěni. Další dva pacienti museli v nemocnici zůstat, ale nejsou v ohrožení života. Lékaři ošetřovali hlavně pohmožděná záda a rozbité hlavy.

Neštěstí se stalo u frekventované zastávky trolejbusu městské hromadné dopravy u tržiště. Strom, konkrétně pajasan žláznatý, byl vysoký téměř třicet metrů a v průměru má jeden metr. Vyvrátil se úplně, takže se bude zkoumat, proč se tak stalo.

Reportáž Dany Lipovské (zdroj: ČT24)

Záchranáři byli na místě za tři minuty a okamžitě začali poskytovat první pomoc. Společný zásah složek integrovaného záchranného systému trval asi dvacet minut. Na místě se srotilo množství přihlížejících, které museli policisté odhánět.

Mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková uvedla, že lípa měla porušený kořenový val. Vada tak nebyla viditelná. „Pracovníci městské zeleně pravidelně stromy kontrolují a staré stromy odstraňují,“ sdělila. Radnice proto na místo povolala soudního znalce z oblasti dendrologie. Město raději preventivně pokácí i druhý strom, který stojí vedle toho spadlého.

Doprava v centru města nebyla omezena.

Vydáno pod