Poslanci měli projednávat zpřísnění zákona o střetu zájmů, schůzi ale přerušili

Poslanci měli na programu mimo jiné organizační změny v Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Po několika hodinách jednání ale místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (ANO) na návrh své stranické kolegyně schůzi přerušila. Pokračovat bude zítra. Do probírané novely se zřejmě dostane sporné zpřísnění zákona o střetu zájmů, zejména ohledně vlastnictví médií. Ve sněmovním finále je také například návrh na administrativní zjednodušení zadávání veřejných zakázek.

Do novely o změnách v takzvaném dohledovém úřadu chce koalice vložit pozměňovací návrh skupiny vládních poslanců v čele s Jakubem Michálkem (Piráti), který zpřísňuje zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních pobídek. Například média by politici nemohli převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností by hrozily vyšší pokuty. Úřady by mohly nařídit i prodej média.

Změny v dohledovém úřadu mají podle vlády zlepšit jeho kontrolní roli a vymahatelnost práva. Novela počítá například s tím, že vrcholným orgánem úřadu bude nově pětičlenné kolegium, které převezme část pravomocí předsedy úřadu.

Novela o veřejných zakázkách má obecně ulevit zadavatelům i uchazečům od administrativy. Podle vlády nezavádí nová práva a povinnosti, které by představovaly podstatné ekonomické dopady, ale reaguje na praktické zkušenosti s fungováním nynějšího zákona.

Poslanci opozičního hnutí ANO více než hodinu navrhovali změny programu nynější sněmovní schůze. Snažili se prosadit například diskusi o dostupnosti některých léků, o vládním plánu k omezení šíření dezinformací, situaci v České poště, možném zvýšení daně z nemovitých věcí nebo o chystaných škrtech na výdajové straně státního rozpočtu.