Spor správce H-Systemu a bytového družstva Svatopluk doputoval k Nejvyššímu soudu. Bude rozhodovat o nájemném

Spor o nájemné bytového družstva Svatopluk se správcem H-Systemu Josefem Monsportem bude pokračovat. Družstvo se obrátilo na Nejvyšší soud. Proti pravomocnému rozsudku krajského soudu podal Svotopluk dovolání. České televizi to potvrdil předseda družstva Martin Junek.

Středočeský krajský soud na konci října pravomocně potvrdil, že Svatopluk musí Monsportovi zaplatit 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. 

„Dovolání k Nejvyššímu soudu jsme podali my,“ potvrdil České televizi Junek. Za nájemné osmi staveb v období 2016 až 2018, v nichž je zhruba šedesát bytů, kterých se jednání soudu týkalo, požadoval Monsport asi 21 milionů korun.

Soudce Vladimír Soukup po vyhlášení říjnového rozsudku ohledně nájemného za dva roky řekl, že je smutné, že v případu proti sobě stojí různé subjekty, které byly H-Systemem podvedeny. Junek označil rozhodnutí krajského soudu za skandální. Podle něj skončí nájemné u nejvyššího věřitele, kterým je kyperská společnost.

Členové spolku Svatopluk si byty dostavěli sami na vlastní náklady

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, přičemž dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritního akcionáře Petra Smetku soudy za vytunelování firmy potrestaly dvanácti lety vězení.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce. Souhlas konkurzního soudu nebyl podle něj v té době zapotřebí.

V srpnu v jiném řízení soudy rozhodly, že Svatopluk musí zaplatit milion za nájemné za pozemky pod řadovými domy. I proti tomuto rozhodnutí se družstvo chystá obrátit na Nejvyšší soud. Junek České televizi potvrdil, že další samostatné řízení běží ohledně nájemného od roku 2019. „Tam jsme ve fázi, že jsme podali odvolání proti prvoinstačnímu rozhodnutí,“ řekl Junek.