Jedna dívka kope do druhé. V Ústí nad Labem se rozmáhají dětské gangy

168 hodin: Děti ulice (zdroj: ČT24)

Jedna dívka leží na zemi a druhá do ní kope. Záběry natočily na mobil děti, podle nichž je to běžná realita. Incident se odehrál v městské části Krásné Březno v Ústí nad Labem, ve vyloučené lokalitě. Video se začalo rychle šířit po sociálních sítích. Tématu dětského násilí se pro pořad 168 hodin věnovala Darina Vlková.

Celé video trvá sedm minut. Patnáctiletá dívka, která na záběrech kope do sedmnáctileté slečny, je žákyní místní základní školy. O incidentu neví ani její rodiče. Podle sociálního pracovníka, který se problémům v okolí věnuje, to není nic neobvyklého. „Na tom sídlišti se bohužel vyskytují mnohé sociální patologie, od drog po extrémní formy chudoby,“ vysvětluje Miroslav Brož ze sdružení Konexe.

Útoků si všímají i další děti, část z nich se bojí už i pohybu venku. „Bojí se chodit ven, aby je nezbili. Třeba kolem nich někdo projde, podívá se na ně a už se chce prát,“ popisuje Alex, žák ústecké Základní školy Husova. Všeobecné agresivity si všímají také učitelé. „Samozřejmě jsou pro to dozory, máme neustále prevenci. Je to všude, ale s tím nic neuděláte,“ říká místní učitelka Eva Kučerová.

Nárůstu dětské agresivity ve městě se věnuje novinářka Tereza Malecká. Podle ní se takzvané dětské gangy rozšířily i do centra města, dětské skupiny jsou smíšené. „Řekněme od osmi let do nějakých třinácti, čtrnácti, patnácti let. I mě samotnou zarazilo, že to brutální násilí šlo od holky na jinou holku,“ komentuje Malecká. „Ten útok se vymyká brutalitou, nicméně nemůžeme říct, že by to bylo něco úplně neobvyklého. Nejenom v Krásném Březně, ale vlastně v celém Ústí nad Labem,“ dodává.

Bez naděje na lepší život

Krásné Březno ale nebylo vždy tak problematické, tvrdí Sylvie, matka jednoho ze žáků ZŠ Husova. „Nebyl tady takový problém. Všechno záleží jenom na výchově,“ dodává. Podle školáků se incidenty dějí běžně. „Je to tady normální. Je to ústecké ghetto, je to Krásňák,“ tvrdí Vojta, student ústecké Střední průmyslové školy stavební.

„Mladiství a děti tady žijí v pocitu beznaděje, v pocitu, kdy nemají budoucnost, kdy chodí většinou na nějakou substandardní školu, která jim uzavírá dveře k lepšímu zaměstnání,“ popisuje situaci v Krásném Březně sociální pracovník Brož. Podle něj žijí děti často ve velmi špatných bytech, kde bývá v jedné místnosti velký počet lidí. Navíc jejich rodiče nemají kromě základních potravin peníze prakticky na nic.

Podle tamních dětí se dívky popraly proto, že se prodávaly. „Povídá se to, protože to dělají, samy to říkaly,“ myslí si jeden z žáků. Podle něj se tak děje ještě na základních školách. Tvrzení potvrzuje i další dívka. „Je to kvůli tomu, že ta starší holka řekla té holce, ať šlape. Ona šlapala a vydělala si třeba osmičku (osm tisíc korun), pět tisíc jí dala a trojku si nechala. Pak jí řekla, že je špína a že se s ní nebude bavit,“ popisuje. Podrobnosti ale nelze ověřit.

Novinářka: Dětská prostituce je tu všeobecně známá

„Dětská prostituce je něco, o čem se všeobecně ví nejenom v těchto lokalitách, řekněme vyloučených, ale zároveň asi neexistuje nějaká pevná statistika, aby vám někdo řekl, kolik dětí konkrétně a v jakém věku prostituuje,“ dodává editorka Blesk zpráv Malecká. Podle ní neexistuje pevná statistika o těchto skutcích, ale panuje všeobecné povědomí nejméně o dvou nebo o třech místech, kde se nabízí i nezletilé děti.

Sociální pracovníci tvrdí, že se děti prodávají na parkovišti pro kamiony právě v městské části Krásné Březno a také v okrajové části Předlice. „Přijíždí sem kamiony, které vozí zboží do místních továren. Řidiči musejí čekat třeba 48 hodin na nakládku, vykládku a v té době kolem parkovišť, kde tráví čas hodně řidičů, se objevují prostitutky a nabízejí tam své služby. Samozřejmě nevím, kolik je jim let, ale věřím tomu, že je možné, že některé z nich jsou i nezletilé,“ připouští Brož.