Zeman se zatím nemusí omlouvat Šarapatkovi, řekl prezidentův advokát

Prezident Miloš Zeman se zatím nemusí omlouvat bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za dřívější výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Oznámil to Zemanův advokát Marek Nespala, podle kterého Nejvyšší soud vyhověl návrhu na odklad vykonavatelnosti pravomocného verdiktu, kterým soudy dříve naopak omluvu Šarapatkovi přiznaly. Šarapatka na Twitteru reagoval slovy, že soudní rozhodnutí ukazuje, že Zeman je občanem jiné kategorie.

Ve stanovené lhůtě se ale prezident neomluvil a Nespala podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Současně se na soud obrátil se žádostí, aby odložil vykonatelnost rozhodnutí o omluvě, dokud sám verdikt nepřezkoumá. Šarapatka kvůli vymáhání omluvy podal na prezidenta exekuční návrh.

A podle portálu Seznam Zprávy ve stejný den, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o podání advokáta hlavy státu, zaslal exekutor Zemanovi vyrozumění o zahájení exekuce a zároveň hlavě státu uložil pokutu 20 tisíc za to, že se navzdory verdiktu soudu Šarapatkovi neomluvila.

„Formálně tedy v exekuci Miloš Zeman je, byť v současnosti (po usnesení Nejvyššího soudu) bude muset být odložena,“ vysvětluje pro portál Šarapatkův advokát Artur Ostrý, jaký je nyní podle jeho názoru stav věcí. Nespala o pokutě nic neví, případné probíhající exekuční řízení podle něj bude zastaveno.

Nejvyšší soud výsledek řízení zatím oficiálně neoznámil, nejprve je podle jeho mluvčího Petra Tomíčka nutné doručit rozhodnutí účastníkům řízení. Soud rozhodl ve čtvrtek.

„Mohu potvrdit, že včerejšího dne (ve čtvrtek) Nejvyšší soud České republiky vyhověl návrhu pana prezidenta na odklad vykonatelnosti rozhodnuti o povinnosti k omluvě. Jelikož věcí samou se bude senát Nejvyššího soudu zabývat až následně, nepovažuji za vhodné se k naši argumentaci blíže vyjadřovat,“ upřesnil Nespala.

V pátek dopoledne soud zpřístupnil stručné odůvodnění. Poukazuje v něm na to, že neprodleným výkonem rozhodnutí by Zemanovi hrozila závažná újma, odvíjející se od povahy uložené povinnosti, tedy omluvy. „Lze přisvědčit dovolateli, že její splnění je ve své podstatě nevratné, neboť zaslání písemné omluvy poštou by nebylo v případě úspěchu dovolání reparovatelné,“ stojí v usnesení. Soud zároveň zdůraznil, že odklad vykonatelnosti nepředjímá konečný výsledek dovolacího řízení.

Šarapatka zmínil pokoutní schůzky

Soudní rozhodnutí podle Šarapatky ukazuje na to, že Zeman je „občanem jiné kategorie“. Dodal, že „pokoutní schůzky“ předsedy a místopředsedy Nejvyššího soudu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem nesou podle něj ovoce.

„Exekuci, kterou jsem měl šanci domoci se pravomocné omluvy, (soud) zakázal a musím čekat na rozhodnutí o Zemanově dovolání. Že přijde, až mu skončí mandát, lze tušit. Jak by dopadl exekuční návrh na kohokoliv z nás také. Zeman je ale občanem jiné kategorie,“ napsal Šarapatka.

Že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, řekl prezident na TV Barrandov v listopadu 2017. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od státu, konkrétně ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.