Uplynulo 30 let od zvolení Václava Havla prezidentem. Připomíná ho speciální tramvaj

Události: 30 let od zvolení Václava Havla prezidentem. Připomene ho speciální tramvaj (zdroj: ČT24)

Přesně před třiceti lety byl poslední prezident Československa zvolen prvním prezidentem Česka. Volili pouze poslanci, a to v tajném hlasování, protože Senát ještě neexistoval. Mezi demisí a zvolením Václava Havla byl Pražský hrad bez hlavy státu déle než půl roku, nejdéle v historii republiky. Událost si Česko připomíná i nyní, v Praze například vyjela speciální tramvaj.

Navrženi byli tehdy tři kandidáti – bývalý československý prezident Václav Havel podporovaný tehdejší koalicí, biochemička Marie Stiborová navržená Levým blokem a předseda republikánů Miroslav Sládek. Právě členové Sládkovy strany tehdy obstruovali volbu dlouhými proslovy. Mezi poslanci došlo i na potyčky.

„Byla strkanice, ve které mi pan doktor Sládek řekl, že jsem nula a podobné věci a ještě teď se klepu,“ řekl tehdy poslanec ODS Tomáš Fejfar. Schůze byla poté přerušena kvůli výbušnině nahlášené anonymem. Pyrotechnici hrozbu po půl hodině vyvrátili a ministr vnitra záhy oznámil, že policie už zná autora poplašné zprávy. „Přiznal se k tomu, že se již na to svinstvo nemohl dívat, a proto zavolal,“ řekl tehdejší ministr vnitra Jan Ruml (ODS).

Václav Havel nakonec v tajném hlasování získal potřebnou nadpoloviční většinu – celkem 109 hlasů. V souvislosti s výročím této události připomíná Havla v ulicích Prahy speciální tramvaj, kde si cestující můžou přečíst i některé z jeho slavných výroků.

Oblíbený Havlův citát zde má i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský: „Vím, jak to zní nepopulárně, ale nemohu si pomoci. Nejvíc ublížíme sami sobě, když se budeme starat jen sami o sebe.“ 

Záznam volby 1. českého prezidenta (zdroj: Archiv ČT)