Skončila výstava korunovačních klenotů, byly uloženy zpět do Korunní komory

Korunovační klenoty byly opět uloženy (zdroj: ČT24)

České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34 tisíc lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály svatého Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i ve středu se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.

Držiteli klíčů jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor.

Pracovníci památkového odboru Hradu ve středu nejprve uložili klenoty do schrán, jejich ředitel Petr Kroupa informoval také klíčníky o průzkumu klenotů, jejich dokumentaci a provedení preventivních zákroků k jejich údržbě. Krátkou modlitbu pronesl pražský arcibiskup Jan Graubner a zazněl Svatováclavský chorál.

Přišlo téměř 34 tisíc lidí

Korunovační klenoty si přišlo při současném vystavení prohlédnout 33 836 lidí. Poslední zájemci o zhlédnutí klenotů stáli ve frontě v úterý, do katedrály přišlo během dne 4451 návštěvníků.

Přes čtyři tisíce lidí chodilo každý den, museli vystát několikahodinovou frontu. Zájemců bylo každý den ještě více, katedrála ale podle Hradu vyšší kapacitu nemá. Při výstavách ve Vladislavském sále byla podle Hradu kapacita asi tři tisíce lidí denně.

Výběrem katedrály se nyní připomínalo i první veřejné vystavení klenotů v roce 1929, umístěny byly v původní vitríně navržené architektem Josefem Gočárem. Součástí výstavy byla i vitrína s královským pláštěm s hermelínovým límcem a vitríny s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko a s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.