Výběr nového ředitele ČT začne v polovině února, volit se bude 7. června

Výběrové řízení na nového generálního ředitele České televize (ČT) začne 15. února, volba by se měla uskutečnit 7. června. Ve středu o tom rozhodla Rada ČT. Současnému generálnímu řediteli Petru Dvořákovi vyprší mandát letos na konci září. Rada projednala také zprávu o nařčení Marka Wollnera z obtěžování.

V polovině února rada vyhlásí podmínky výběru a 17. dubna bude přijímat přihlášky uchazečů. O dva dny později na svém jednání zveřejní seznam uchazečů. Za další měsíc, 17. května, budou radní hlasovat o zúžení počtu kandidátů na pět finalistů, kteří pak budou 7. června prezentovat své projekty a obhajovat je před radními. Ti pak budou ten samý den volit generálního ředitele.

Podle místopředsedy Rady ČT Pavla Matochy je termín volby stanovený příliš pozdě s ohledem na to, kdy se má nový šéf ujmout funkce. S návrhem na urychlení tendru o měsíc ale neuspěl. Podle dalšího místopředsedy Vlastimila Ježka bude spíše problém, aby kandidát dostal potřebných deset hlasů. Zmínil pravidelnou obměnu tří členů patnáctičlenné rady a její případné doplnění o další tři členy na základě novely, kterou projednávají poslanci.

Petr Dvořák řídí Českou televizi dvě funkční období. Minulého výběrového řízení se účastnilo 12 kandidátů. Letos radní předpovídají pravděpodobně větší účast.

Závěry komise k údajnému sexuálnímu obtěžování Wollnerem

Na jednání rady ČT zároveň ředitel divize komunikace a korporátních vztahů ČT Vít Kolář informoval, že zpráva interní komise ČT k údajnému sexuálnímu obtěžování šéfredaktorem publicistiky Markem Wollnerem neobsahuje informace, které by mohly vést k podezření, že mohl být spáchaný jakýkoliv trestný čin. Wollner již dříve obvinění odmítl.

Wollnera obvinila loni v listopadu zaměstnankyně ČT ze sexuálního obtěžování a šikany. Generální ředitel ČT Dvořák poté vytvořil interní vyšetřovací komisi složenou z odborníků na právo, personalistiku a řešení stížností, která vyslechla tři desítky zaměstnanců a externích spolupracovníků. Komise vypracovala písemnou zprávu, která je důvěrná. Wollner by se měl k jejímu obsahu vyjádřit ještě během středy. Dříve uvedl, že z jeho strany nešlo o sexuální obtěžování, spíše o způsob neformální komunikace bez sexuálního kontextu.