Fiala ocenil práci zpravodajců. Černochová chválila vyšší rozpočet

Po schůzce zástupců vlády s ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem ocenil premiér Petr Fiala (ODS) dobře fungující práci českých zpravodajců. „Vojenské zpravodajství je nezastupitelné a jeho důležitost v tomto období stoupá,“ řekl. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je zásadní historicky největší rozpočet pro oddělení Vojenského zpravodajství, který by měl pomoct k tomu, aby i v oblasti kybernetické obrany „drželo kurz se světem“.

Mezi dalšími body jednání byla rovněž aktuální situace ohledně ruské invaze. „Útok na Ukrajinu ukázal, jakou důležitost má práce zpravodajských služeb,“ myslí si předseda vlády.

Už po středečním jednání vlády Fiala uvedl, že návštěva zpravodajců vychází z jeho snahy seznámit se s prací zpravodajských služeb a navazuje na jeho nedávné setkání s vedením Bezpečnostní informační služby. Současně předseda vlády ve čtvrtek konstatoval, že je s prací Vojenského zpravodajství spokojen.

Brífink po jednání na Vojenském zpravodajství (zdroj: ČT24)

Premiér zopakoval, že s Berounem diskutovali o rozvíjení kybernetické bezpečnosti a rozvoji Vojenského zpravodajství z hlediska investic. Vojenské zpravodajství má letos kvůli zhoršené bezpečnostní situaci hospodařit s významně vyššími výdaji než loni. Dostane téměř čtyři miliardy korun proti loňským třem miliardám. 

„Česká republika musí být připravena detekovat a zastavovat útoky na systémy státu a kritickou infrastrukturu,“ zdůraznil Fiala. Dalším tématem jednání byly dezinformace. 

První návštěva premiéra v historii

Černochová i premiér na tiskové konferenci Berounovi mimo jiné poděkovali za to, jak jeho instituce zvládla předsednictví Česka v Evropské unii. „Vojenské zpravodajství se těší vysokému renomé a prestiži a odvádí dobrou práci,“ řekl Fiala. Černochová pak uvedla, že na adresu VZ slýchá chválu i v zahraničí.

Ředitel zpravodajců Beroun pak ocenil, že Petr Fiala jako první premiér samostatné České republiky oficiálně navštívil budovu Vojenského zpravodajství. 

Pražské sídlo kontrarozvědky, kde se setkal s týmem ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky, navštívil Fiala také v polovině října. Po návštěvě označil na tiskové konferenci informace od BIS za cenné. Na závěr brífinku Beroun sdělil, že loňský rok podle něj přepsal bezpečnostní mapu v okolí Česka.