Doufám, že válka na Ukrajině je již za svou půlkou, uvedl poradce pro národní bezpečnost Pojar

Interview ČT24: Tomáš Pojar (2. 1. 2023) (zdroj: ČT24)

Nový poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v Interview ČT24 sdělil, že při boji s dezinformacemi je třeba postupovat obezřetně, aby se nezpůsobilo víc škody než užitku. Velkou část jeho agendy prý zabere válka na Ukrajině. Prohlásil, že z Česka se vyvezly zbraně v hodnotě vyšších desítek miliard korun.

Nově zřízené funkce poradce pro národní bezpečnost se od Nového roku ujal diplomat a dosavadní poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Tomáš Pojar. Poradce působící při úřadu vlády má být nadresortním koordinátorem pro záležitosti hybridních hrozeb, dezinformací a dalších bezpečnostních problematik. Má zajišťovat mimo jiné spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a jejich efektivní postup.

Pojar by se tak prý měl částečně podílet třeba na připravovaném vládním akčním plánu pro boj s dezinformacemi. Zásadní otázky typu práva státu vypínat určité weby podle Pojara prý musí projít velkou diskusí.

„Je potřeba, aby stát veškerými kroky chránil svobodu, prosperitu a bezpečí, aby naopak díky utažení šroubů v oblasti bezpečnosti nedošlo i k výraznému omezení svobody a nakonec prosperity,“ sdělil s tím, že máme dezinformace brát vážně, ale zároveň být obezřetní a „dvakrát měřit a jednou řezat“. „Zbrklými, neuváženými kroky bychom mohli udělat víc škody než užitku,“ doplnil.

Pojar sdělil, že bezpečnostní situace v Česku se v současnosti nezhoršila, co se týče základního fungování státu, naopak je to ale v Evropě jako celku kvůli válce na Ukrajině. Bytostným českým zájmem podle Pojara je, aby agresor nezvítězil, a aby se válka nerozšířila dál do Evropy. Právě otázka války na Ukrajině bude velkou částí jeho agendy.

Zbrojovky nabírají lidi

„Samotná válka na Ukrajině je doufám již za svojí půlkou, ale nejsem si úplně jistý. Je velká pravděpodobnost, že se ještě několik měsíců bude bojovat s podobnou intenzitou, jako v posledních měsících, ale doufám, že za rok ode dneška již bude nějaké příměří, nebo ta intenzita bojů bude nižší. Ale samozřejmě nevím, kdokoliv tvrdí, že ví, tak neříká pravdu,“ uvedl.

Co se týče české bilance pomoci Ukrajině, z tuzemských skladů se podle něj poslal nepotřebný materiál v hodnotě přes čtyři miliardy korun, část z toho bude kompenzovat Evropská unie. Koordinuje se také širší mezinárodní pomoc skrze nákupy od českých firem, kdy stát dává licence k vývozu na Ukrajinu.

„Tento systém vedl k tomu, že se rozhodlo o vývozu zbraní v hodnotách vyšších desítek miliard korun z České republiky,“ sdělil s tím, že jde i o příjem českého rozpočtu a podporu zaměstnanosti. „Mnoho zbrojovek teď nemá dostatek lidí, nabírá lidi, a částečně je to způsobeno i objednávkami zbraní na Ukrajinu,“ doplnil.