Jurečka chce zvýšit minimální mzdu o 1100 korun. Odbory žádají víc, zaměstnavatelé míň

Události: Jurečka chce zvýšit minimální mzdu o 1100 korun (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží příští středu vládě návrh na zvýšení minimální mzdy o 1100 korun měsíčně. Měsíční minimální plat by tak měl vzrůst z 16 200 na 17 300 korun hrubého. Naopak takzvanou zaručenou mzdu, kterou stát zaměstnancům garantuje podle vzdělání či zodpovědnosti, nechá stát až na výjimku zmrazenou. Zástupci firem považují růst za příliš rychlý, podle odborů je naopak nedostatečný.

„Je to opravdu rozumný kompromis, jak sociálně zohlednit růst minimální mzdy a zároveň také nezpůsobit to, že by nám začala růst nezaměstnanost,“ říká k návrhu Jurečka. Podle resortu zvýšení o 1100 korun odpovídá jednačtyřiceti procentům předvídané průměrné mzdy pro příští rok, která by mohla dosáhnout zhruba 42 150 korun.

„Za TOP 09 mohu říci, že to vnímáme jenom jako návrh k diskuzi – že to ještě není věc, která je jasně rozhodnutá,“ podotkla předsedkyně strany a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Snažíme se držet v těch mezích, které jsou ještě pro zaměstnavatele únosné,“ dodala.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek není nadšený z „asymetrického zvyšování“. „Jsem zastáncem toho, aby se zvyšovala i minimální mzda přiměřeně výkonu ekonomiky a současně, aby se zvyšovaly i hranice zaručených mezd,“ prohlásil.

Odboráři požadují zvýšení o dva tisíce korun

Odboráři požadovali kvůli inflaci navýšení minimální mzdy o dva tisíce korun, a to ještě letos, jak uvedl již dříve předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Návrh musíme jako ČMKOS odmítnout, protože samotné navýšení o 1100 korun je s ohledem na inflaci nízké. A samozřejmě nesouhlasíme, že nedochází ke zvýšení nejnižší úrovně zaručené mzdy,“ uvedl vedoucí sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiří Vaňásek.

Svaz průmyslu a dopravy záměr ministerstva vítá, minimální mzdu by ale zvedl nejvýš o 850 až tisíc korun. „Česká národní banka a vláda očekávají, že mzdy ve firmách na základě kolektivního vyjednávání porostou o 5 až 6,5 procenta, což by odpovídalo 800 až 1 000 korunám, takže tento návrh pana ministra tomu není moc vzdálený. Nicméně zaměstnavatelé by očekávali nižší,“ okomentoval viceprezident Svazu Jan Rafaj.