Radě pro lidská práva bude poprvé předsedat Čech. Od 1. ledna stane v jejím čele Václav Bálek

Václav Bálek bude předsedou Rady OSN pro lidská práva. Stálý představitel Česka při OSN se podle ministerstva zahraničí ujme funkce k Novému roku – jako vůbec první Čech. Předseda rady je volen vždy na rok ze zástupců 47 členských zemí.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje Bálkovo zvolení do čela rady pro lidská práva za diplomatický úspěch Prahy a také „potvrzení našeho dobrého jména v oblasti podpory a ochrany lidských práv ve světě“.

„Zvolení pana velvyslance Bálka je vyústěním dlouhodobého zájmu Česka o lidská práva, našeho aktivního angažmá v Radě pro lidská práva i důrazu, které na ochranu a podporu lidských práv klade současná vláda,“ dodal Lipavský.

Ministr připustil, že před zvolením Bálka pro něj česká diplomacie připravovala podmínky, mimo jiné „bylo potřeba diskutovat s případnými jinými zájemci, aby to nedělali těžší, než je potřeba“.

Podle ministerstva by měl být předseda rady „neutrálním arbitrem, který pracuje pro všechny členské státy“. Řídit ji musí bez ohledu na pozice svého státu. 

Vedoucí Informačního centra OSN v Praze Michal Broža ujistil, že i z jeho pohledu je zvolení českého diplomata do čela rady úspěch. V prvé řadě je to úspěch státu, neboť členy rady pro lidská práva jsou státy. Ale je to i ocenění pro samotného Bálka. „Je samozřejmě důležité, který konkrétní diplomat bude práci rady pro lidská práva řídit,“ podotkl Broža.

Komplikovaná role

Role předsedy rady pro lidská práva je podle něj hlavně koordinační. „Na druhou stranu předsedající země má vliv na průběh jednání a sestavování agendy,“ upozornil. Globální lidskoprávní agendu považuje šéf informační kanceláře OSN za velmi komplikovanou, protože „porušování lidských práv je záležitostí všech států“.

Rada OSN ale podle něj má své výsledky – i přes minulou kritiku, která souvisela s tím, že v ní byly státy, které mají samy vážné problémy s respektováním lidských práv, a v polovině minulé dekády jí předsedala Saúdská Arábie. „Řada věcí, které byly v minulosti projednávány (…), svědčí o tom, že lidskoprávní orgán má své místo a hraje důležitou roli,“ míní však Broža.

Podle ministra Lipavského bude důležitým tématem, které se bude v radě za českého předsednictví dál řešit, porušování lidský práv v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, ale také situace v Afghánistánu, Íránu a také čínském Sin-ťiangu.

Bálek, který se ujme 1. ledna funkce po Fredericovi Villegasovi z Argentiny, chce usilovat o to, aby rada „plnila svoji preventivní roli, tedy aby prostřednictvím dialogu a spolupráce předcházela porušování lidských práv“. Jeho ambicí je efektivní fungování rady, přičemž by podle něj měla brát ohled na malé země a také občanskou společnost, uvedl Bálek po zvolení.

Česko se stalo členem Rady OSN pro lidská práva letos v květnu. Nahradilo Rusko, kterému bylo po rozpoutání války proti Ukrajině pozastaveno členství. Moskva se potom rozhodla z rady zcela odejít.

Orgán světové organizace sídlící v Ženevě nemůže přijímat právně závazná rozhodnutí, může však schvalovat zřízení vyšetřovacích komisí a jeho rozhodnutí představují významný politický vzkaz. Už začátkem března Rada OSN pro lidská práva ustavila komisi, která má vyšetřovat ruské zločiny na Ukrajině.