Vzniknou společné česko-ukrajinské obranné podniky. Cílem je zvýšit výrobu pro Ukrajinu

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom a česká agentura AMOS se dohodly na vzniku společných podniků. Cílem je zvýšit výrobu vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zástupci obou organizací ve čtvrtek podepsali příslušnou dohodu, uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany. Na vytvoření takzvaného společného obranného klastru, který spojuje některá z průmyslových odvětví, se při nedávné návštěvě Ukrajiny domluvili premiér Petr Fiala (ODS) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„V praxi půjde o vznik nových česko-ukrajinských společných podniků (Joint Ventures) s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvedlo ministerstvo. „Česko-ukrajinská spolupráce v oblasti obranného průmyslu se tak povznese na vyšší strategickou úroveň,“ dodal úřad.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) jde o mimořádnou příležitost pro obranný průmysl obou států. „Dohoda se netýká pouze urgentní vojenské pomoci v období, kdy Ukrajina čelí agresi Ruské federace a bojuje o osvobození okupovaných území, včetně Krymu, ale zaměřuje se i na vzdálenější časový horizont,“ uvedla. Poznamenala, že společné podniky jednou budou moci spolupracovat například v oblasti výzkumu a vývoje nebo dodávat vojenský materiál do třetích zemí.

Státní koncern Ukroboronprom je sdružením víceoborových podniků v různých odvětvích obranného průmyslu, zaměstnává přes sto tisíc lidí. AMOS (Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci) na mezivládní úrovni zastřešuje projekty s partnerskými zeměmi tak, aby byly v bezpečnostním, zahraničně-politickém a ekonomickém zájmu Česka, uvedlo ministerstvo. Agentura bude fungovat jako koordinátor spolupráce.

Část výroby ukrajinského obranného průmyslu se přesune do Česka

Podle ředitele AMOS Aleše Vytečky by v první fázi firmy spadající pod koncern Ukroboronprom a společnosti českého obranného průmyslu měly zakládat společné podniky. Zvýšily by tak kapacity českých a ukrajinských firem na výrobu vojenského materiálu pro ukrajinské ozbrojené síly.

Část výrobních kapacit ukrajinského obranného průmyslu se kvůli situaci na Ukrajině přesune do Česka. Spolupráce se zaměří také na rozvoj servisních uzlů pro údržbu a opravy zbraní a vojenského vybavení, jakož i na spolupráci v oblasti špičkových technologií, zejména vytvoření společných výzkumných center.

Ministerstvo poznamenalo, že se do spolupráce zapojí i mezinárodní finanční dárci. „Česká republika se stane spolehlivým průmyslovým týlem pro ukrajinskou obranu a celý obranně-průmyslový komplex,“ sdělil náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.