Zeman pověří Jurečku řízením ministerstva životního prostředí, oznámil Fiala

90’ ČT24: Schůzka prezidenta a premiéra v Lánech (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že mu v příštích dnech navrhne, aby řízením ministerstva životního prostředí pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jurečka by měl funkci zastávat, dokud se nevyjasní situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka. Premiér s prezidentem na pravidelné schůzce v Lánech rovněž řešili další aktuální témata včetně války na Ukrajině, energetické krize nebo projednávání státního rozpočtu ve sněmovně.

„Shodli jsme s panem prezidentem na následujícím postupu: V příštích dnech navrhnu, aby byl pověřen řízením ministerstva životního prostředí místopředseda vlády Marian Jurečka a tuto funkci bude vykonávat několik dalších týdnů do doby, než se definitivně vyjasní, jak je to se situací kolem Petra Hladíka,“ uvedl Fiala.  

Hladík musí vysvětlovat své zapojení do privatizace domů v Brně, kterou vyšetřuje policie. Obviněn není. Funkci opouští ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která avizovala ke konci měsíce rezignaci ze zdravotních důvodů. Se Zemanem se měl Hladík setkat minulý týden, schůzku ale Hrad zrušil. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako náměstek primátorky. Hladík novinářům řekl, že se na privatizaci nijak neobohatil. KDU-ČSL mu vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá.

Fiala zopakoval, že pověření řízením ministerstva v řádu týdnů považuje za únosné. Nebylo podle něj z objektivních zdravotních důvodů možné, aby ve funkci pokračovala Hubáčková, i když by to považoval za nejsnazší řešení.

Analytici: Politické strany mají personální krizi

Podle komentátora Českého rozhlasu Plus Radka Kubička je vidět, že politické strany mají personální krizi. „Nemají dostatek kandidátů na jednotlivá ministerstva – tam by mělo být minimálně pět kandidátů,“ podotkl v pořadu 90'. „Tvrdit, že je jediný, i když je plně kvalifikovaný, když měl zapečetěnou kancelář nebo odebraný mobilní telefon, tak to je skutečně situace, kdy se nekandiduje na žádnou ministerskou funkci,“ uvedl Kubičko.

Politický analytik Lukáš Jelínek zmínil, že jde o vážný problém, do kterého koalici lidovci dostali. „Nedivil bych se tomu cukání, kdyby už Petr Hladík ministrem byl, ale on jím ještě není. Nemyslím si, že existuje nárok na to stát se ministrem, proto měli lidovci spoustu času na to, aby zvážili jiná jména,“ uvedl s tím, že Hladík je nejspíše silným jménem uvnitř strany.  

Zeman nepozval na Hrad Pekarovou a Vystrčila

Premiér s prezidentem ve středu řešil oslavy státního svátku 28. října. Zeman podle Fialy uvedl, že na Hrad nepozval předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), protože nepřišli na předchozí předávání státních vyznamenání letos v březnu. Oba v březnu odmítli na Hrad přijít kvůli dřívějším prezidentovým proruským postojům.

Zeman předsedu vlády ujistil, že pozval všechny členy jeho kabinetu, a to bez ohledu na výhrady k jejich práci. Premiér zopakoval, že on s účastí na slavnostním předávání vyznamenání počítá, protože považuje za podstatné, aby předseda vlády byl na této akci přítomen. „Musíme vidět všechny souvislosti, které oslava státního svátku a udílení státních vyznamenání má,“ poznamenal.

Nepřijdou Piráti či TOP 09

Někteří členové vlády avizovali, že v pátek na Hrad nepůjdou. Fiala řekl, že jejich rozhodnutí respektuje. V sále budou chybět všichni politici Pirátů či TOP 09. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, například vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) nedorazí kvůli výhradám k tomu, že Hrad některé ústavní činitele při odesílání pozvánek vynechal. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), k němuž má Zeman od počátku výhrady, řekl, že pozvání nedostal. Nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.  

„Je správné, že tam půjde. Je možné souhlasit s těmi důvody, které říká. Je možné vyslechnout i ty, co tam nepůjdou. Faktem je, že někteří politici nechodí na tu akci proto, že mají něco proti Miloši Zemanovi, mají na to právo, ale chovají se úplně stejně jako Miloš Zeman na tu druhou stranu. Je pro ně nepřijatelný prezident, tak tam nejdou,“ uvedl Kubičko s tím, že chápe i solidaritu těch politiků, kteří na akci nepůjdou kvůli těm, co nebyli pozváni.

Jelínek podotkl, že nemá velké pochopení ani pro určitou solidaritu. „Je to oslava státního svátku, nejde o soukromý mejdan prezidenta republiky, a pokud se Miloš Zeman rozhodl, že se bude k té oslavě stavět tak, jako by to byla jeho soukromá oslava, tak ti, kteří na ní nepřijdou, tak svým způsem přistupují na jeho pravidla hry,“ uvedl. Dodal, že obzvláště v současné době, kdy je kolem spousta krizí, by poslanci měli dát najevo schopnost táhnout za jeden provaz, alespoň na chvíli.