Sněmovna podpořila změny v řízení sportovní agentury. Autorská novela asi nepovede k mazání karikatur

Sněmovna asi schválí novelu o ochraně a licencování autorských práv na internetu v podobě, která nepovede k mazání karikatur a satirických děl. Dolní komora také podpořila změny v řízení sportovní agentury, jež rozděluje dotace. Poslanci také v úterý do závěrečného kola posunuli zákon o národních sankcích vůči cizincům. Řadu bodů ale neprojednali, protože schůze sněmovny byla přerušena do konce září.

Novela autorského zákona, která je ve sněmovně také ve druhém čtení, vychází z unijní směrnice a má také usnadnit využívání obsahu chráněného autorskými právy ve výzkumu či vzdělávání a při zpřístupňování digitalizovaného kulturního dědictví. Garanční výbor podpořil úpravy pirátských poslanců, které mají zabránit například tomu, aby novela vedla k mazání satirických děl či karikatur na internetu, nebo aby se aktivně sledoval obsah toho, co uživatelé na weby vkládají. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) na schůzi tyto úpravy novely při druhém kole schvalování podpořil.

Ministrovu podporu získal navzdory negativnímu stanovisku sněmovního kulturního výboru také návrh Jakuba Michálka (Piráti), aby živnostníci už nemuseli odvádět autorské poplatky za to, že ve svých provozovnách budou mít puštěnou hudbu jako zvukovou kulisu. Produkce bude muset být podle Baxy nevýdělečné povahy, nahodilá a nezávislá na přání příjemce, aby byla v souladu s podmínkami stanovenými unijním právem.

Novelu ohledně řízení Národní sportovní agentury čekají změny

Sněmovna také v úvodním kole podpořila v úvodním kole novelu skupiny poslanců z pětice koaličních stran a z opozičního hnutí SPD, podle níž by Národní sportovní agenturu vedla pětičlenná rada v čele s předsedou. Radu by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra. Dohled nad agenturou by měla na starosti desetičlenná dozorčí komise, jejíž členy by rovným dílem volili poslanci a senátoři. Úpravy mají podle předkladatelů zlepšit činnost agentury. Předlohu nyní posoudí příslušný sněmovní výbor.

Při dalším sněmovním projednávání pravděpodobně čekají novelu některé změny. Poslanec ODS Karel Haas za předkladatele uvedl, že existuje dohoda na snížení počtu členů rady na tři. Počet členů vedení agentury by tak v porovnání se současným stavem nevzrostl. Haas zdůraznil, že novela „nebortí“ dosavadní postavení sportovní agentury.

Právě navrhované rozšíření členů vedení se stalo terčem výtek z opozičního hnutí ANO. Končící místopředsedkyně sněmovny za ANO Jana Mračková Vildumetzová zpochybňovala to, že agentura potřebuje i s ohledem na současné zdražování další placená místa. Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) ale podotkl, že rozdělování sportovních dotací ministerstvem stálo asi 20 milionů korun a sportovní agenturou, jež vznikla za vlády ANO, zhruba 130 milionů korun.

Poslanec ANO Ondřej Babka tvrdil, že sport má jiné problémy, než je struktura a fungování agentury. Poukazoval například na zvýšené náklady sportovních klubů spojené s růstem cen energií. Návrh na vrácení novely autorům k dopracování Babka v dolní komoře neprosadil, pro hlasovali jen poslanci ANO.

Poslanci zřejmě zpřesní zákon o sankcích vůči cizincům

Sněmovna také posunula do záverečného kola schvalování zákon o národních sankcích za protiprávní jednání. Na doporučení svého ústavně-právního výboru ale zkrátí o třetinu na třicet dní lhůtu, kterou bude mít vláda pro přezkum rozhodnutí o zařazení na sankční seznam. Zpřesní také výčet předpisů, na jejichž základě bude možné pokládat jednání za postižitelná podle sankčního zákona.

O zařazení na sankční seznam bude podle předlohy rozhodovat vláda na návrh ministerstva zahraničí. Ke stejnému ministerstvu mají směřovat námitky proti zařazení, rozhodovat o nich bude opět kabinet. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu na své území nebo v pobytu na něm nebo zmrazit majetek. Sněmovní úpravy, které ve výboru prosadili Karel Haas (ODS) a Helena Válková (ANO), mají zaručit, že se na sankční seznam dostanou cizinci či zahraniční společnosti oprávněně.

Zvýhodnění nízkoemisních vozidel

Ke schvalování míří také předloha o podpoře nízkoemisních vozidel. Uloží zadavatelům při zadávání zakázek na zajištění veřejné dopravy stanovit minimální podíl vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi.

Schválit tento zákon doporučily sněmovně dva její výbory. Poslanci ho propustili do závěrečného čtení. Návrh na jeho zamítnutí nepadl. Řada poslanců ale vyslovuje obavy z ekonomických dopadů nových pravidel, a to hlavně kvůli současnému růstu cen energií a paliv. Novinka reaguje na nařízení EU. Část stanovených podílů nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě mají úřady naplnit nejprve do konce roku 2025 a další část pak do konce roku 2030.  

Druhým čtením v úterý prošla i předloha, podle které by si mohli motoristé předem rezervovat registrační značky na vozidla. Změna má pomoci zejména dopravním firmám. Mohly by si vyřizovat potřebná povolení ještě předtím, než úřad vozidlo zapíše do registru. 

Dolní komora také zřejmě schválí časté poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Patrně ale upraví vymezení měřičů, z nichž by měli uživatelé bytů dostávat údaje o spotřebě alespoň jednou za měsíc. O vládní novele, která vychází z unijní směrnice, budou poslanci hlasovat zřejmě až v říjnu.