Příspěvek na bydlení bude od října pro více lidí, teď ale nechodí některým žadatelům včas

Události: Příspěvky na bydlení (zdroj: ČT24)

O příspěvek na bydlení by od října mohlo žádat víc lidí. Ministerstvo práce chce zvýšit normativy – hranice přiměřených nákladů na bydlení, ze kterých se dávka počítá. Dál bude platit, že na ni dosáhnou ti, kdo vydají víc než třicet procent příjmů, v Praze to pak bude 35. Ne všem ale chodí peníze včas.

Například Veronika Dunková žije s dcerami v Praze v pronajatém bytě a s jeho placením jí pomáhá stát. Jenže teď si žena stěžuje, že jí dávky nepřišly. „Majitel situaci pochopil a řekl, že počká, než mi to stát vyplatí. Každý potřebujeme platit své věci, jak já, tak i majitel,“ řekla matka dvou malých dcer. 

Ministerstvo o problémech s výplatami na některých úřadech ví. Vypomoci by na nich měli lidé z těch poboček, které jsou méně zatížené. Zároveň resort nachystal změny právě u příspěvků na bydlení. 

„Plánujeme rozšířit a zvýšit ten normativ za prvé plošně pro všechny kategorie, ať už podle členů domácnosti, nebo podle velikosti sídla. A zároveň plánujeme akcentovat a zvýšit normativ pro ty domácnosti, které jsou jedno- a dvojčlenné,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Navýšení normativů od října 2022
Zdroj: MPSV

Navýšit by se tyto hranice měly o dva až čtyři a půl tisíce korun. Nejvíce právě pro malé domácnosti v nájmech, méně pak pro ty vícečetné ve vlastních nebo například družstevních bytech.

Ministerstvo návrhem reaguje na zdražování energií. Teď bude o nařízení rozhodovat vláda a platit by mělo od října. Například pro člověka, který žije sám v nájmu v hlavním městě, by se tak celková hranice normativních nákladů na bydlení posunula z 10 100 na 14 600 korun.

Opozice i přesto tvrdí, že pomoc není odpovídající. „Je to samozřejmě součást nějakého balíku pomoci, ale ten balík dostatečný není,“ upozornil místopředseda opozičních poslanců ANO a člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka. 

„Tohle je první dobrý vstřícný krok, reaguje na tu stávající situaci,“ dodala místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).