Do Česka dorazily bouřky, hrozí kroupy a silné deště

Bouřky, před kterými varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), se ze západu Čech přesouvají na Moravu a do Slezska, navečer mohou sílit. Teploty o víkendu se budou pohybovat do dvaceti stupňů Celsia, oteplení pak dorazí opět na začátku příštího týdne, kdy teploměry postupně ukážou až 26 stupňů.

Ve čtvrtek je na celém území Česka oblačno až zataženo. Bouřky se postupně přesouvají z Čech nad Moravu a Slezsko. Kromě krup a větru se zřejmě vyskytnou silné deště s úhrnem srážek až čtyřicet milimetrů.

Varování před silnými bouřkami platí od 13:00 do 22:00 pro východní část Libereckého kraje, dále pro Královéhradecký a Pardubický kraj, část Vysočiny a Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

ČHMÚ na Twitteru varoval, že situace na východě Česka je dynamická a na Moravě i ve Slezsku je možné v podvečer očekávat bouře. 

Hrozí také rozvodnění menších toků, které mohou zatopit sklepy či podjezdy a podchody. Vítr pak může lámat stromy a hrozí také úrazy poletujícími předměty nebo kvůli padajícím kroupám a bleskům. 

V pátek budou na severovýchodě země ještě doznívat srážky a další oblačnost s přeháňkami a místy bouřkami bude přibývat postupně od západu a jihozápadu. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 stupňů, přes den bude 21 až 25 stupňů.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Pršet může v sobotu i neděli

V sobotu bude zataženo až oblačno, ve východní polovině země bude zpočátku občas pršet, někde i vydatně. Od jihozápadu bude přechodně oblačno. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Také v neděli bude oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Místy budou přeháňky. Srážky a oblačnost budou ubývat večer od západu.

Noční teploty očekávají meteorologové v sobotu mezi čtrnácti a deseti stupni, v neděli o stupeň nižší. Po oba víkendové dny se může ráno objevit mlha. Nejvyšší denní teploty se budou o víkendu držet mezi 16 a 20 stupni.

Po víkendu se vyjasní a teploty v pondělí mohou vystoupat přes den nad dvacet stupňů, v průběhu týdne pak může být až 26 stupňů.