Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Poslanci jednali přes 22 hodin

UDÁLOSTI: Vláda přestála ve sněmovně pokus opozice o vyslovení nedůvěry (zdroj: ČT24)

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve sněmovně prvnímu pokusu opozičních ANO a SPD o svržení. Povede dál zemi s důvěrou dolní komory. Debata trvala přes 22 hodin. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Důvěru naopak vyslovila stovka přítomných zákonodárců pětice koaličních stran. Ostatních šestnáct poslanců bylo omluveno.  

Hlasování se nezúčastnilo osm poslanců ANO včetně místopředsedkyně sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové. Z vládních stran zrcadlově chybělo pět poslanců KDU-ČSL včetně místopředsedy Jana Bartoška, dva poslanci STAN a předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS).

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová po zveřejnění výsledku uvedla, že koaliční poslanci sice vyslovili vládě důvěru, ale Fialův kabinet důvěru většiny občanů dávno nemá. Kabinet podle ní zapomněl, že jeho prací je služba lidem. „Řídíte se heslem ‚Díky za každé nové ráno‘,“ dodala.

Šéf SPD Tomio Okamura označil výsledek za špatnou zprávu pro miliony občanů, kteří se podle něj budou dostávat do sociálních a ekonomických problémů, neboť vláda nemá řešení pomoci v energetické krizi.

Brífink představitelů vlády k hlasování o nedůvěře, které ustála (zdroj: ČT24)

„Opozice vládu uráží, kritizuje a dehonestuje, místo aby se ve složité situaci chovala státotvorně a připustila, že na některých problémech má obrovský podíl,“ prohlásil premiér.  Zároveň poděkoval opozici za svolání schůze. „Tři týdny před komunálními a senátními volbami opozice nemohla udělat nic lepšího. Věřím, že se na jednání dívalo co nejvíce občanů,“ poznamenal.   

Vaše popularita klesá, vyslechli ministři

Debata v Poslanecké sněmovně, která začala ve čtvrtek ve třináct hodin, se protáhla až do pátku. Ještě po půlnoci hovořili výhradně lidé s přednostním právem – tedy členové vlády a předsedové stran a poslaneckých klubů.

Koaliční poslanci nenechávali kritická vystoupení opozičních zástupců bez odezvy a na jejich výtky vždy krátce reagovali. V případě poukazování opozice na to, že kabinet neplní vlastní program, připomínali, že je u moci teprve osm měsíců.  

Poslanec ANO Karel Tureček, první řádně přihlášený do debaty, se věnoval například rostoucím cenám potravin, vláda záležitost podle něho neřeší. Kabinet si neuvědomuje ani význam zemědělství z hlediska potravinové soběstačnosti do budoucna, tvrdí. Ministerstvo zemědělství vláda podle Turečka vrátila do devatenáctého století, když jej změnila na ministerstvo orby.

Na školství se zaměřil další poslanec ANO Karel Rais. Kritizoval kabinet mimo jiné za to, že podle něho neplní sliby při zvyšování platů pracovníků ve školství a že nepředložil žádné řešení pro případnou další vlnu covidu-19. Rais také prohlásil, že vysoké školy nemají miliardové rezervy a kvůli růstu cen energií je nutná jejich podpora od vlády. „A co ta dělá? Zatím mlčí,“ prohlásil.

„Venku už tu sto osmičku nemáte, vaše popularita klesá,“ řekl poslanec ANO Jiří Mašek. Vláda podle něj promarnila půlrok tím, že se věnovala Ukrajině, i když tuto pomoc nezpochybnil. Růst cen podle Maška kabinetu unikl. „Mně to trošku připadá, že zatahujete záchrannou brzdu u vlaku, který už havaroval,“ dodal. 

Zahálka a proklamace, kritizovala opozice

Poslankyně SPD Marie Pošarová se opřela do kabinetu mimo jiné kvůli podle ní nedostatečné pomoci obyvatelům s vysokými platbami za elektřinu a plyn. „Jste ve všem neuvěřitelně pasivní a bojácní,“ vyčetla vládě. „Tato vláda namísto toho, aby dělala pronárodní politiku, tak se lísá ke svým mocnějším spojencům hájícím globalizaci, rozšíření a federalizaci Evropské unie pod vedením Německa, což akceleruje likvidaci naší státnosti,“ prohlásil další z poslanců SPD Vladimír Zlínský.

Bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) si kolem šesté hodiny ranní v pátek stěžoval v sále na hluk. Soudí, že za vyvolání hlasování o nedůvěře si mohou představitelé koalice sami. Poukazoval na to, že vládní tábor neumožnil konání mimořádných schůzí ke kauzám STAN a k řešení vysokých cen energií. „Umíte jenom válcovat,“ vzkázal koalici.

Další poslanec ANO Marek Novák charakterizoval politiku Fialova kabinetu jako mlhavé proklamace, nekonečné analyzování a vysílání signálů. „Kauzy ohrožující bezpečnost státu naprosto ignorujete,“ řekl v souvislosti s aférou kolem kontaktů již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s Michalem Redlem stíhaným v pražském korupčním případu Dozimetr. Novák také uvedl, že arogance zaslepila vládu natolik, že není schopná obyčejné obyvatele ani vnímat.

Radek Koten z SPD prohlásil, že vláda jen pomlouvá ty země, které energetickou krizi úspěšně vyřešily. Sama je podle něj neúspěšná a bez naděje na úspěch, protože evropské řešení vysokých cen energií neexistuje. „Vy jste právě ti, kteří generujete Ruské federaci enormní zisky z prodeje plynu a vlastně je podporujete, enormním způsobem, a tvrdíte pravý opak,“ dodal.

Opět vystoupil Babiš

K řečnickému pultíku se vrátil v pátek ráno expremiér Babiš, který nejprve pogratuloval předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS). „Chtěl bych dodatečné popřát k narozeninám, přeji mu, aby neakceptoval lži, které mu podsouvá jeho okolí. Mám narozeniny, v mém věku se to ale neslaví,“ řekl.

Babiš dále reagoval na kritiku ohledně jeho práce a docházky ve sněmovně.  „Moje práce není poslouchat Michálka, že má Okamura vířivku. Chodím do práce sem, když mi zavelí Alenka Schillerová ,musíte být ve sněmovně‘, tak jsem tady,“ podotkl s tím, že jinak pracuje a jezdí po republice a baví se s voliči na náměstích.  

Vyjádřil se také ke kauze Čapí hnízdo. Na soud, který začne za deset dní, se podle svých slov těší. „Konečně se všichni dozví, jak to u nás funguje, ten polistopadový kartel, stíhání na objednávku,“ prohlásil. Kauzu znovu označil za vylhanou. „My jsme se sešli kvůli tomu, že vy jste totálně neschopná vláda,“ zdůraznil Babiš.

Bývalý premiér se opřel také do ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, kterého nazval mimo jiné notorickým lhářem. Důvodem byly Jurečkovy výroky o něm, například o jeho spolupráci s někdejší komunistickou Státní bezpečností. Premiér Fiala v reakci na to prohlásil, že to, co Babiš řekl, nebylo směšné, ale ubohé. Babišovy výroky označil za nesmysly.

Šéf hnutí ANO také zdůraznil, že Jurečka se stal z bezvýznamného prodejce pesticidů předsedou KDU-ČSL, aby se uživil. Část koaličních poslanců, hlavně z KDU-ČSL a STAN, při Babišových slovech opustila sál. Babiš obvinil Jurečku také například z toho, že zneužívá svoji funkci, že zničil české lesy a že jako ministr zemědělství nedal ani korunu na boj s kůrovcovou kalamitou.

Jurečka upozornil, že funkci nezneužíval. Babiše vyzval, aby přednesl důkazy a případně je předložil policii.

Spor o Křivoklátsko

Po vystoupení ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) se poslanci dostali do rozepře kvůli plánovanému vzniku Národního parku Křivoklátsko. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) označil odpor místních samospráv proti jeho vyhlášení za chybu bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který si to podle něj neodpracoval.

Brabec to označil za nesmysl. Poukazoval například na to, že se měnila podpora Středočeského kraje a ministerstvo podle něj navíc ohlásilo, že nebude nutit národní park proti vůli kraje. Varoval, že pokud bude ministerstvo tlačit park takzvaně na sílu, reakce místních nebude dobrá.

Brabec rovněž poznamenal, že už dlouho neslyšel o výběru národního ptáka, což je jeden z bodů vládního programu. Vzhledem k počínání kabinetu, který označil za hrobaře průmyslu, se domnívá, že by to mohlo být havran.

Opoziční a koaliční poslanci se v pátek nad ránem také dohadovali kvůli účasti členů vlády na jednání. V té době byli v sálu přítomni jen dva ministři: šéf resortu dopravy Martin Kupka a kultury Martin Baxa (oba ODS) z celkových osmnácti. Upozornila na to Schillerová, která žádala, aby do sálu přišli i ostatní.

Podle šéfa frakce koaliční TOP 09 Jana Jakoba však taková povinnost neexistuje, platí podle dřívějšího a stále platného usnesení jen při jednání o vyslovení důvěry. „My jsme zcela v souladu s jednacím řádem,“ zdůraznil k nynějšímu jednání předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Poslanec ODS Petr Bendl připomněl, že v sálu musí být aspoň jeden člen vlády.