Piráti narušují vládní jednotu. Vyzvali k výměně Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky

Události: Piráti vyzvali k výměně Mlejnka (zdroj: ČT24)

Skončila dosavadní jednota vládních stran v podpoře Petra Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky. K jeho výměně čerstvě vyzval poslanecký klub Pirátů. Mlejnkovy kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem jsou i jedním z důvodů hlasování o nedůvěře vládě, vyvolaného opozicí. Uskuteční se ve čtvrtek. Na něm Piráti kabinet podpoří.

Žádost o hlasování o nedůvěře podepsalo tento týden přes sedm desítek opozičních poslanců. Mimo jiné jim vadí právě i pokračování Mlejnka ve funkci. „Bylo tím zásadním spouštěčem, že v čele důležité zahraniční rozvědky máme naprosto nedůvěryhodného člověka,“ řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Podobně teď o Mlejnkovi jako o nedůvěryhodném mluví i koaliční Piráti. „Celé to zdůvodnění pokulhává. (…) Nominaci nepodporujeme a požádali jsme naše zástupce ve vládě, aby jednali o tom, jakým způsobem tuto kaňku, která zbytečně znevěrohodňuje vládu, vyčistit, “ řekl předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

V usnesení poslaneckého klubu upozorňují, že může jít i o porušení koaliční smlouvy, protože strany by podle ní měly do vedoucích funkcí vybírat kompetentní a důvěryhodné osobnosti. „Mělo by dojít ke změně na postu ředitele příslušné tajné služby. Měl by být vybrán někdo, kdo má neprůstřelný profil, nescházel se s panem Redlem a je to člověk, za kterého se můžou všichni postavit,“ řekl Michálek.

„Beru usnesení Pirátů na vědomí. Chci ho s nimi probrat v příštích dnech osobně,“ reagoval v SMS pro Českou televizi vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Sněmovní bezpečnostní výbor se tento týden hlasy koaličních poslanců postavil za dřívější vyjádření členů vlády, podle nichž kabinet neshledal k Mlejnkovu odvolání důvody. „Členové vlády za Pirátskou stranu, kteří na vládě byli, když tam byl pan Mlejnek, nevyjádřili názor, že by měl být odvolán,“ podotkl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Piráti pochopili zavčasu, o co se hraje, protože se nejedná jen o aféru pana ministra Rakušana, a vědí, že vládě teče do bot,“ řekl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Hlasování o nedůvěře usnesení Pirátů neovlivní

Piráti i přesto, že Petr Mlejnek zůstává ve funkci, chtějí zatím dál podporovat vládu a v hlasování se vyslovit proti její nedůvěře. „V tento okamžik vůbec neřešíme, jakým způsobem a zda by se měla vláda nebo složení příslušných ministrů obměnit,“ uvedl Michálek. „Vládu samozřejmě podporujeme, stojíme za ní,“ dodal.

„Chápu Piráty, že ve vládě chtějí zůstat, že se drží svých křesel, ale je na tom vidět, že něco je špatně,“ komentoval šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

Zástupci opozice zároveň chtějí, aby skončil také ministr vnitra Rakušan, který si podle nich před jmenováním Mlejnka vše důkladně neprověřil.