Státní zástupce obžaloval lékařku za šíření lží. Tvrdila, že po očkování proti covidu lidé hromadně umírají

Státní zástupce podal obžalobu na lékařku Ivetu Křížovou, podle něj se dopustila šíření poplašné zprávy o očkování proti covidu. Pro Českou televizi to uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Lékařka na internetu i v dopise některým veřejným činitelům mimo jiné psala, že lidé po očkování proti covidu-19 hromadně umírají.

„Státní zástupce podal obžalobu, obžaloba byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 4,“ uvedla pro Českou televizi Valsamisová. Doplnila, že obžalovaná je stíhána pro zločin šíření poplašné zprávy. ČT informaci získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Šéfka soukromé pražské kliniky estetické medicíny Iveta Křížová v době nouzového stavu podle policie dlouhodobě šířila na sociálních sítích různé poplašné zprávy. Například uvedla, že došlo v domově důchodců k úmrtí seniorů po podání vakcíny proti covidu. Na internetu i v dopise určeném některým veřejným činitelům mimo jiné psala, že lidé po očkování proti covidu-19 hromadně umírají.

Křížová v dopise adresovaném prezidentovi České lékařské komory Milanovi Kubkovi, tehdejší hlavní hygieničce Jarmile Rážové, starostovi Jindřichova Hradce Janu Mlčákovi (nestr.) a Nejvyššímu státnímu zastupitelství označila očkování za „vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti“.

Za činy, kvůli nimž podal státní zástupce obžalobu, by Křížové obvykle hrozily až dva roky vězení. Protože se jich ale lékařka dopustila v době nouzového stavu, může být maximální doba odnětí svobody až osm let. Na případ jako první upozornil server Novinky.cz