Obce z Českého Švýcarska by mohly mít výhodu při žádání o dotace, řekl Bartoš

Obce v Českém Švýcarsku by mohly být zvýhodněny při žádání o dotace z programu obnovy venkova ministerstva pro místní rozvoj. Po návštěvě oblasti to řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Nejvíce poptávali zástupci organizací z Českého Švýcarska přímou pomoc podnikatelům. Žádná taková v tuto chvíli není.

Ministr Bartoš předestřel státní a evropské programy, z nichž mohou samosprávy žádat o pomoc už nyní a v dalším plánovacím období, například je to program na obnovu a pořízení hasičské techniky nebo na rozvoj venkova. „Je na místě, aby ministři, kteří tady už byli, dali hlavy dohromady a v rámci programů našli řešení, které by v tuto chvíli pomohlo a bylo by použitelné pro každou jinou událost typu požár,“ uvedl Bartoš.

Obce v Českém Švýcarku mohou využít peníze ze státního rozpočtu už nyní například na obnovu komunikací. Míra podpory z programu Živel 1 je 70 procent, protože nebyl vyhlášen krizový stav. Program obnovy venkova a cestovního ruchu by mohl být upraven právě s ohledem na požár v nejmladším národním parku, který přerušil turistickou sezonu v lokalitě.

Ministerstvo pro místní rozvoj zvažuje, že by se podmínky programu upravily, aby prostředky šly přednostně do tohoto regionu. Možností je bonifikace za to, že žádost přijde z Českého Švýcarska, nebo by mohla být vyčleněna konkrétní částka pro žadatele z vybraného území.

Lidé chtějí přímou pomoc

Poptávka od organizací a lidí v Českém Švýcarsku je hlavně po přímé pomoci podnikatelům. Poradce ministra pro místní rozvoj Leo Steiner řekl, že v tuto chvíli nic takového není. „Muselo by se to připravit a rozhodnout. Byly by to peníze státního rozpočtu a musela by o nich rozhodnout vláda. Diskutuje se to, ale má to plusy a minusy,“ uvedl Steiner.

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, jejímž posláním je šetrný rozvoj cestovního ruchu v regionu, se právě na pomoc podnikatelů na dnešní schůzce zaměřila. „Region potřebuje rychle obnovit infrastrukturu, to znamená dostat se rychle na Pravčickou bránu a do soutěsek tak, aby turisti mohli přijet. Přestože lze navštívit řadu dalších míst, míří sem hlavně za těmito dvěma atrakcemi,“ řekl ředitel organizace Jan Šmíd.

Kompenzace ušlých zisků

Každý desátý podnikatel v Českém Švýcarsku je podle Šmída zaměstnán v cestovním ruchu. „Je potřeba najít nástroj, který jim bude kompenzovat ušlé zisky, protože už teď to jde do300 milionů korun jenom během té uzavírky lokalit. Musíme najít mechanismus, kdy se podnikatelé zachrání,“ uvedl Šmíd. „Bohužel jsme na to konkrétní odpověď nedostali, pouze příslib, že se tím budou zabývat,“ uvedl. Podle Šmída hrozí, že někteří podnikatelé zbankrotují.

Ústecký kraj má podle hejtmana Jana Schillera (ANO) podpůrné programy, „akorát potřebujeme od vlády peníze“. Kraj připraví seznam možností, prostřednictvím jakých nástrojů může regionu pomoci. „Ministr slíbil, že se podívá na to, jak vypomoci, aby se nemusely vymýšlet nové programy, ale abychom využili ty naše stávající,“ uvedl Schiller.

Starostové a zástupci národního parku představili Bartošovi také plány do budoucna. Požadavek je zejména na vybudování nádrže poblíž obce Mezná, která se musela při požáru evakuovat. Voda se do kopce táhla hadicemi z Hřenska. Silnice mezi obcemi je stále uzavřena. Mimořádnou stomilionovou pomoc připravilo ministerstvo životního prostředí.

Peníze jsou na obnovu komunikací, zdrojů pitné vody i poškozené odpadové infrastruktury, jako jsou kontejnery či sběrné nádoby. Dotaci lze využít na zajištění skal, kterým v důsledku vysokých teplot způsobených požárem hrozí zřícení. Obce také mohou dát do pořádku veřejně přístupná místa včetně založení nové zeleně. Příjem žádostí spustí ministerstvo 1. září.

Soutěsky zatím nejsou bezpečné

Správa národního parku rovněž informovala, že soutěsky říčky Kamenice v Hřensku nejsou po ničivém požáru bezpečné a zatím nelze odhadnout, kdy by v nich mohla obec obnovit oblíbený provoz lodiček. „Situace na některých lokalitách je hodně komplikovaná a nebezpečná. Děláme všechno pro to, aby místo mohlo být otevřeno co nejdříve. Na monitoring nasadíme i drony, protože jsou tam místa, kam se nelze dostat po zemi,“ řekl Nagel.

V členitém skalnatém terénu je vysoké riziko zřícení skal, pádu odumřelých nebo uhořelých stromů. Správa parku ve spolupráci s Českou geologickou službou monitoruje stabilitu svahů. „Primárně se teď zaměřujeme na silnici z Hřenska na Mezní Louku tak, aby mohla být co nejdříve otevřena i pro běžné návštěvníky,“ uvedl Nagel. Turisté by ji mohli začít opět využívat nejspíše od 1. září.

Průzkum se zaměřuje také na bariéry nad Hřenskem. Část z nich požár poškodil. Koncem měsíce by z Itálie mohli přijet zástupci firmy, která je vyrábí, aby poradili další postup. Některé bude nutné vyměnit. 

Obnovení cesty na Pravčickou bránu

V druhé vlně po otevření cesty mezi Hřenskem a Mezní Loukou přijde na řadu cesta od Hřenska na Pravčickou bránu. „Podle našeho geologa to tam vypadá se stavem skal nadějně,“ dodal Nagel.

Zavřené soutěsky a cesta na Pravčickou bránu můžou podle Jana Šmída z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko znamenat odliv až poloviny turistů, kteří do Českého Švýcarska každoročně jezdí. „Přestože je tu mnoho zajímavých míst a uzavřena je malá část parku, turisti jezdí zejména za Pravčickou bránou a lodičkami v Hřensku,“ řekl.

Lokalitu po požáru, který zasáhl 1060 hektarů, převzal národní park od hasičů minulý pátek. Od té doby ve spolupráci s dobrovolnými a profesionálními hasiči kontrolují strážci požářiště. „Bohužel musím říci, že se objevují stále nová zahoření, je to komplikované s hašením v nepřístupném terénu,“ uvedl také Nagel. 

Požár, který podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole, se rozhořel 24. července. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po dvaceti dnech, na místě zůstává 70 dobrovolných a 40 profesionálních hasičů.