Osmnáct stupňů v hotelích nepřipadá v úvahu, říkají provozovatelé. Pomoci mají přímotopy či tepelná čerpadla

Události: Hotely se připravují na možné omezení vytápění (zdroj: ČT24)

V pátek vypršel termín pro zasílání připomínek k návrhu vyhlášky ministerstva průmyslu o regulaci vytápění. Kvůli úsporám pro případ, že dojde k omezení dodávek plynu z Ruska, navrhuje resort omezit teplotu v hotelových pokojích na osmnáct stupňů Celsia. Provozovatelé hledají cesty, jak hostům zajistit dosavadní teplotní komfort i v případě plynové regulace.

Šumavský hotel si před dvěma měsíci pořídil dvě lamy alpaky, které mají velmi hřejivou vlnu. „Trochu jsme si dělali srandu, že kdyby našim hostům byla na pokojích zima, právě z této vlny bychom mohli plést šály, deky, ponožky, rukavice,“ říká ředitel hotelu Orea Resort Horizont Milan Vyskočil.

Zatím s úsměvem tak reaguje na první návrh vyhlášky, která by v době nouze hotelům nařizovala vytápět pokoje na maximálně osmnáct stupňů Celsia. V současnosti, pokud si hosté nastaví vytápění na maximum, mohou mít na pokoji zhruba pětadvacet stupňů. Vedení hotelu slibuje, že hostům zima nebude, ani kdyby stát teplotu reguloval. Řešit to vedení zařízení chce třeba přímotopy, uvažuje ředitel.

Nedaleká Chata Ořovský je závislá na lyžařských zájezdech. Třeba na jarní prázdniny tu školy jezdí už od sedmdesátých let. „Když přijdou promočení lidé nebo děti, potřebují, aby věci uschly. Obávám se, že v osmnácti stupních to nebude možné,“ přibližuje provozovatelka Iva Chládková.

„Hraniční teploty stanovené v návrhu vyhlášky vycházejí z úprav hygienických norem, které připravuje ministerstvo zdravotnictví,“ konstatuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

„Budeme topit, jak bude potřeba. A nějakých osmnáct stupňů nepřipadá v úvahu,“ má jasno majitel Hotelu Rous Jan Rous. Plynový kotel hodlá vyměnit za tepelné čerpadlo. Podle ministerstva se na něj tak vyhláška vztahovat nebude.