Diplomat Karlík dál usiluje o 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Obrátil se na Nejvyšší soud

Diplomat Radomír Karlík chce i nadále vysoudit 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Obrátil se proto dovoláním na Nejvyšší soud. České televizi to potvrdila Hana Wágnerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Karlík původně žádal stát celkem o 6,4 milionu korun za nemajetkovou újmu, ušlý zisk a délku trestního řízení. Později ale část žaloby vzal zpět. Odvolací soud mu v květnu pravomocně přiznal odškodné 300 tisíc korun za nemajetkovou újmu. Odškodné 271 tisíc korun za ušlý zisk ale zamítl.

„Dovolání podal žalobce,“ sdělila České televizi Wágnerová a dodala, že Karlík se dovolává proti části rozsudku, kterým Městský soud v Praze na konci května pravomocně zamítl jeho nárok na 271 tisíc korun za ušlý zisk.

Karlík spolu s šéfkou sekce pro minulé předsednictví ČR v Radě EU Janou Hendrichovou a s ředitelem tamního odboru veřejných zakázek Davidem Mlíčkem čelil stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba se snažila dokázat, že úředníci v roce 2008 účelově upřednostnili firmu Promopro při zadání zakázky na zajištění audiovizuální techniky na konferencích. Soudy je ale označily za „obětní beránky“ a zprostily viny.

Kariérní diplomat chtěl od státu vedle tří milionů za nemajetkovou újmu ještě 2,5 milionu za ušlý zisk a dalších 900 tisíc korun za přílišnou délku trestního řízení. Celkem se tak po státu původně domáhal 6,4 milionu korun. Následně vzal ale část žaloby zpět, protože mu ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 180 tisíc korun za nemajetkovou újmu kvůli nezákonnému trestnímu stíhání a také dalších 290 tisíc na náklady obhajoby.

Karlík podal dovolání

Obvodní soud pro Prahu 2 loni v říjnu pak přiznal diplomatovi nárok na další peníze, konkrétně 271 tisíc korun za ušlý zisk. Zbytek žaloby ale zamítl a Karlík se odvolal. Odvolací senát mu pak letos v květnu pravomocně přiznal odškodné za nemajetkovou ujmu 300 tisíc korun. Zrušil ale naopak rozhodnutí prvoinstančního soudu o odškodném 271 tisíc za ušlý zisk. Přiklonil se k argumentaci ministerstva, že dané peníze nebyly ušlým platem, ale pokrývaly takzvané zvýšené náklady, které diplomaté dostávají v souvislosti s prací v zahraničí. Karlík proti tomu nyní podal dovolání a případem se bude zabývat Nejvyšší soud.

Kvůli odškodnému za trestní řízení žalovali stát i Mlíčko a Hendrichová. Mlíčko požadoval 4,7 milionu, soudy mu za nemajetkovou újmu přiznaly 400 tisíc korun. Hendrichová vysoudila 180 tisíc korun.

V kauze Promopro byli obžalovaní i podnikatelé, kteří dostali tresty od 3,5 do devíti let vězení. Nejpřísněji soudy potrestaly jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal Úřadu vlády k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Stát v pozici poškozeného vyčíslil způsobenou škodu na 938 milionů korun.