Mlejnek přispěl k objasnění kauzy Dozimetr před zahájením, řekl Fiala. Podle Deníku N radil svědkovi, aby šel na policii

Události: Spor o setrvání ministra vnitra Rakušana (zdroj: ČT24)

Role šéfa civilní rozvědky (ÚZSI) Petra Mlejnka v objasnění korupční kauzy Dozimetr byla před zahájením a mimo rámec trestního řízení. Premiér Petr Fiala (ODS) tak upřesnil své středeční vyjádření. Zopakoval, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který Mlejnka do funkce vybral, má stále jeho důvěru. Podle zdrojů Deníku N předložil Mlejnek ministrům čestné prohlášení jednoho ze svědků z kauzy Dozimetr, kterému radil, aby se obrátil na policii.

Mlejnek ve středu na jednání kabinetu vysvětloval členům vlády informace médií o svých kontaktech s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který je v kauze Dozimetr obviněn. Fiala poté uvedl, že Mlejnek sehrál při objasňování kauzy Dozimetr pozitivní roli.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale informaci nepotvrdila. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ řekla Deníku N a Respektu.

Deník N ve čtvrtek s odkazem na tři členy vlády napsal, že Mlejnek na zasedání kabinetu předložil čestné prohlášení podepsané jedním ze svědků v kauze Dozimetr. „V dokumentu podle zdrojů z vlády stojí, že Mlejnek tohoto svědka přesvědčil, aby své podezření ze spáchání trestného činu nahlásil a spolupracoval s policií,“ uvedl server. Také podle dalšího ministra radil Mlejnek svědkovi, jak postupovat.

ANO hodlá vyvolat hlasování o nedůvěře

Kabinet ve středu neshledal důvody pro Mlejnkovo odvolání. Podle Rakušana by funkci nemohl vykonávat jen v případě, kdyby nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Mlejnek, který se ujal vedení ÚZSI 8. července, by se měl příští týden zúčastnit jednání sněmovního bezpečnostního výboru i komise pro kontrolu ÚZSI.

Opoziční hnutí ANO vyzvalo Fialu k odvolání ministra vnitra, jinak chce ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Předseda hnutí Andrej Babiš neočekává, že ANO při hlasování o vyslovení nedůvěry uspěje. „Nemyslím si to, oni koryta budou držet, ta stoosmička,“ řekl serveru Blesk.cz. Hlasování podle něj má být určitou bilancí. „Budou tam (ve vládě) pomalu devět měsíců a vůbec neřekli veřejnosti, jak plní programové prohlášení, vůbec nešli do regionů, s hejtmany se nebaví,“ doplnil Babiš. Kabinet je podle něj „úplná katastrofa“ a pro lidi nic neudělal.

 „Pan Rakušan má důvěru nejen moji, ale celé vlády. Otevřený dopis Andreje Babiše chápu jako snahu odvést pozornost od jeho problémů, třeba od toho, že jeho firma bude muset vracet neoprávněně vyplacené dotace,“ zopakoval Fiala.

Vláda je podle něj připravená na případné hlasování o nedůvěře. „Každý poslanec, i když do sněmovny nechodí, má možnost pokusit se vyvolat hlasování o nedůvěře. My se tomu postavíme a jsem si jistý, že vláda svoji důvěru potvrdí. Myslím, že výsledky loňských parlamentních voleb jsou jasné a i většiny a menšiny ve sněmovně jsou jasné,“ doplnil Fiala.

Rakušan si myslí, že snahou hnutí ANO je rozložit vládu a získat zpět vliv. „Tuhle zemi měli v drápech osm let. Prorostli státem a jeho aparátem jako rakovina. Metastázy vlivu nalézáme všude, kam se podíváme,“ uvedl ministr na adresu expremiérova hnutí. Později dodal, že v dobré kondici nebyla dlouhá léta ani civilní rozvědka (ÚZSI), do jejíhož čela vybral nyní diskutovaného Mlejnka.

Odchod STAN z vlády si přeje i opoziční hnutí SPD. „Pakliže toto nebude naplněno, tak předpokládám, že hlasování o nedůvěře vlády vyvoláme ještě v září před komunálními a senátními volbami,“ vysvětlil předseda SPD Tomio Okamura.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku (DPP) více než desítku lidí, mimo jiné primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), podnikatele Redla, bývalého člena představenstva DPP Mateje Augustína a další členy vedení podniku, který jako největší městská firma provozuje MHD.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.