Ministryně obrany Černochová ocenila roli Polska při pomoci Ukrajině

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jednala ve čtvrtek v Polsku se svým protějškem Mariuszem Blaszcakem. Hlavním tématem setkání byla situace na Ukrajině. Ministryně ocenila roli polské vlády při distribuci vojenské pomoci na Ukrajinu i při pomoci uprchlíkům v Polsku.

Česko a Polsko plánují společná cvičení svých armád i ochranu slovenského vzdušného prostoru, dohodli se oba ministři. Obě země také hodlají nabídnout kapacity svých vojenských opravárenských podniků ukrajinské armádě. Ta nutně potřebuje udržet v provozu těžkou techniku i vzdušné síly. 

Ministr zdůraznil, že výdaje na obranu jsou investicemi do bezpečnosti, a to nejen Česka či Polska, ale celé Evropské unie.  

Politický geograf Kofroň ke spolupráci armád Česka a Polska (zdroj: ČT24)

Poláci investují masivně, řekl Kofroň

Politický geograf Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Kofroň  zmínil, že obě země modernizují své armády, ale Poláci masivně nakupují například jihokorejské tanky a letadla a později je chtějí licenčně vyrábět. Česká armáda touto cestou nejde, navíc nepovažuje jihokorejskou techniku za vhodnou, protože ji nikdo jiný v Evropě nemá. Vzájemná spolupráce je podle něj možná, ale rozhodně nebude pro Polsko tvořit významný díl rozvoje.

Výdaje Varšavy na obranu se navíc blíží dvěma procentům hrubého domácího produktu, zatímco Praha za tímto požadovaným podílem zaostává, uvedl. 

Ministryně Černochová se zúčastnila také pietního aktu k uctění památky Ryszarda Siwiece, který se upálil na protest proti srpnové invazi států Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.