V souvislosti se zásahem na akci ANO v Krumlově čelí policisté kázeňskému řízení

Ředitelství jihočeské policie vede kárná řízení s příslušníky, kteří zasahovali na předvolební akci hnutí ANO v Českém Krumlově. Informaci, kterou v úterý přinesl server Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek oznámil, že od jihočeského ředitele Luďka Procházky očekává opatření do dvou týdnů.

„V souladu s pokynem policejního prezidenta zahájil jihočeský policejní ředitel kázeňská řízení a bude o nich informovat, nejdříve policejního prezidenta,“ řekl Matzner. Kolika osob se řízení týká, neuvedl.

Kritiku vyvolal zejména zákrok v Borovanech. Neuniformovaní policisté při něm zaklekli na školáka, který odnesl reproduktor šéfovi ANO Andreji Babišovi. Emoce vyvolal rovněž zásah neuniformovaných policistů proti ženě v Českém Krumlově, kterou odvezli v neoznačeném autě na služebnu.

Zákrokem v Borovanech se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zásah v Českém Krumlově prověřoval úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. Podle Vondráška dospěl úřad k závěru, že použití donucovacích prostředků proti ženě a její omezení na svobodě bylo oprávněné.

Policie ale podle něj na shromáždění v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení. Policisté na mítinku také chybovali, když při snaze oddělit znesvářené strany při hrozícím fyzickém střetu na mítinku neprokázali příslušnost k policii.

Školení o zásazích na shromážděních

Kvůli událostem nyní policisté absolvují školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Podle Vondráška navázala na kurzy, kterých se policisté už v minulosti k problematice shromažďovacího práva zúčastnili.

Vondrášek řekl, že vypsal pět termínů školení, každý maximálně pro čtyřicet policejních velitelů. V úterý ho absolvovalo prvních dvaatřicet velitelů městských a obvodních policejních ředitelství – mimo jiné z Královéhradeckého, Pardubického, Ústeckého, Karlovarského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. O své praktické zkušenosti se s veliteli podělili policisté z hlavního města.

Policisté v rámci školení zhlédli i videa z konkrétních kritizovaných meetingů. „Máme za sebou něco, co se nepovedlo a máme před sebou stovky shromáždění v rámci komunálních voleb, další desítky či stovky v rámci prezidentských voleb. To jsou hned dva důvody, proč toto školení udělat,“ řekl Vondrášek.

Události: Začalo školení policejních velitelů (zdroj: ČT24)