Janoušek se bude dál bránit vězení, předloží argumenty pro svou stížnost

Roman Janoušek bude doplňovat blanketní stížnost proti usnesení soudu, který ho odmítl podmíněně pustit z vězení. ČT to potvrdil jeho právní zástupce Martin Sadílek s tím, že usnesení soudu už má v ruce. Přesné znění stížnosti by podle něj mělo být hotové v nejbližších dnech. Blanketní stížnost, tedy stížnost bez odůvodnění, podal Janoušek předminulý týden. Po doplnění o konkrétní argumenty se případem bude zabývat Městský soud v Praze. Janoušek si ve vězení odpykává trest čtyři a půl roku za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu a od nehody ujel.

„Zcela jistě ji budeme odůvodňovat,“ uvedl Sadílek na dotaz ČT, zda blanketní stížnost, kterou podali 4. srpna, plánují doplnit o odůvodnění. Písemné vyhotovení usnesení Obvodního soudu pro Prahu 6 obdržel právní zástupce v pondělí 15. srpna a v následujících dnech bude s klientem doplňovat do stížnosti konkrétní argumenty.

Obvodní soud zamítl Janouškovu žádost předminulé úterý. Podle předsedy senátu Lubomíra Janouška se neprokázalo, že v případě lobbisty bylo dosaženo účelu trestu. Upozornil mimo jiné také na Janouškovu „úpornou snahu“ se vyhnout trestu. Shodl se na tom se státním zástupcem, který zpochybnil lobbistovu sebereflexi a polepšení.

Janoušek před soudem opakovaně zdůraznil, že alkohol ani jiné návykové látky už neužívá několik let. Nad svým činem vyjádřil lítost. Zmínil také, že ve vězení se chová řádně a že tam dostal řadu pochval a žádný kázeňský trest.

S poraněním mozku na plovárně

Janoušek, jenž byl v minulosti označovaný za šedou eminenci pražské politiky, byl uznán vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě a za mříže se vrátil až loni v červenci.

Výkon trestu mu v minulosti opakovaně přerušovala brněnská justice na základě lékařských posudků, podle nichž u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o hůl. Státní zástupce při rozhodování o Janouškově žádosti o podmíněné propuštění označil tyto posudky za tendenční. Sledování nařízené pražským vrchním soudem lobbistu v době přerušení trestu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii. Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž je Janoušek bez hole v Alpách.

Podnikatel čelí obžalobě ještě z podílnictví v případu úhrad zdravotních pojišťoven pro společnost Chambon. Soud ho letos nepravomocně osvobodil. Státní zástupce pro Janouška žádal sedmileté až osmileté vězení a proti verdiktu se odvolal.