Ohniska v Českém Švýcarsku mají hasiči pod kontrolou, plánují návrat evakuovaných lidí

Hasiči mají možný plán návratu evakuovaných obyvatel z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky. Pokud bude pokračovat zásah v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku, uvedla mluvčí Martina Götzová. Starosta Hřenska Zdeněk Pánek míní, že se obyvatelé budou moct vrátit v sobotu, řekl novinářům. Zda se tak skutečně stane, bude jasné nejpozději v pátek.

„Tím, že postupně předáváme území správě národního parku a zmenšujeme plochu, kde zasahujeme, jsme se logicky bavili o plánovaném postupném uvolnění prostoru pro obyvatele,“ uvedla mluvčí. Hasiči zasahují zhruba na šedesáti hektarech, což je zhruba o tisíc  hektarů méně, než požár původně zasáhl. „Koordinace probíhá mezi hasičským záchranným sborem, Policií ČR, zástupci národního parku a dotčených obcí,“ přiblížila Götzová.

Správa parku musí zajistit dobrovolné hasiče, kteří budou na místo dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. V pondělí převzala sektor čtyři situovaný nedaleko Janova. V úterý hasiči předali část sektoru číslo tři severozápadně od Vysoké Lípy.

Po předání celého požářiště bude v lokalitách hlídat nejméně pět jednotek současně, správa jich potřebuje nasmlouvat alespoň patnáct, aby se mohli hasiči střídat. Původně se počítalo s nasazením dobrovolných hasičů z Ústeckého kraje, mluvčí správy parku Tomáš Salov v úterý uvedl, že jsou záchranáři často zásahem unavení. Správa kvůli tomu shání jednotky i ze vzdálenějších míst v Česku. Podle mluvčího by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy.

Požářiště opustí stovka hasičů

V příštích dnech hasičů i techniky v národním parku ubude. „Z krajů jsou tu dva druhy odřadů, určené k hašení v terénu a k čerpání a zajištění dálkové dopravy vody pomocí velkokapacitních čerpadel. Čerpací odřady zůstávají podle současných předpokladů až do pátku, ty pro hašení budou postupně končit,“ shrnula Götzová.

Podle ní ve středu České Švýcarsko opustí asi stovka hasičů z Olomouckého, Zlínského, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Následující dny bude redukce pokračovat. Do zásahu bude ve středu zapojeno pět vrtulníků, jeden z nich je řídící. 

V národním parku se stále objevují malá ohniska. Dál se nešíří, protože je hasiči nacházejí ve spálené půdě. Nejčastěji se vyskytují v okolí Pravčické brány a na západ od Bouřňáku.

„V terénu jsme byli celou noc, kontrolovali jsme prostor požářiště. Důležitý je každodenní průzkum s drony, které jsou vybaveny termokamerou,“ řekla hasičská mluvčí Götzová s tím, že právě díky přístrojům hasiči na menší ohniska narazili.