Hasiči zlikvidovali požár lesa u Krupky na Teplicku. Meteorologové rozšířili varování

U Krupky na Teplicku na ploše tří hektarů hořel les. Hasiči na Twitteru oznámili, že v půl čtvrté odpoledne požár lokalizovali, posléze se jim ho podařilo zlikvidovat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí rozšířil varování před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Důvodem je sucho a oteplování po krátkodobém ochlazení. Aktuálně upozornění platí až do odvolání ve velké části severozápadní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě. V Česku by podle meteorologů mělo být tento týden převážně jasno až polojasno. Případné přeháňky budou jen ojedinělé.

Oheň se rozhořel u pily Vrchoslav u Krupky. Na místo odpoledne přijelo třináct požárních jednotek a kvůli jejich počtu byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Do hasebních prací se zapojil také vrtulník, který provedl dva shozy vody a vrátil se k požáru v Českém Švýcarsku, kde jednotky s ohněm bojují už déle než dva týdny.

S rizikem požárů mají podle meteorologů počítat obyvatelé Karlovarského a Ústeckého kraje, Prahy, severní poloviny Plzeňského a Středočeského kraje, západní části Libereckého a Královéhradeckého kraje a severozápadu Pardubického kraje. Z moravských regionů platí upozornění pro Jihomoravský a Zlínský kraj a jižní polovinu Olomouckého kraje.

Český hydrometeorologický ústav předpokládá, že kvůli pokračujícímu suchu varování v následujících dnech rozšíří i na další části republiky.

S ohledem na panující nebezpečí by lidé neměli podle meteorologů rozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Rovněž by měli šetrně hospodařit s vodou.

Zákaz rozdělávání ohňů

Praha zakázala od pondělní jedenácté dopolední na území hlavního města rozdělávání ohňů a kouření v místech, kde hrozí vznik požáru, oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Za místo se zvýšeným rizikem je přitom považován les a jeho okolí do vzdálenosti padesáti metrů od okraje, lesoparky, parky, zahrady a další porosty umožňující vznik a šíření požáru. Lidé také nesmějí rozdělávat oheň u skladů sena, slámy a jejich okolí nebo na zemědělských plochách, na nichž hrozí, že rostliny začnou hořet.

Kromě kouření s výjimkou elektronických cigaret a rozdělávání ohně lidé nebudou moci ani používat pyrotechnické výrobky, vypouštět létající lampiony a odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Zakázané budou také jízdy parních lokomotiv a využívání vody z požárních nádrží k jiným účelům než k hašení.

Zákaz rozdělávání ohňů platí od pondělka do odvolání také na rizikových místech ve Středočeském kraji. Zákaz vychází z nařízení kraje z roku 2020 a je vydán na základě výstrahy ČHMÚ, informovali na webu středočeští hasiči.

V lesích a jejich okolí do padesáti metrů a poblíž stohů slámy nebo sena do vzdálenosti sto metrů je zakázáno rozdělávat oheň a kouřit. Totéž platí pro souvislé rostlinné porosty nebo zemědělsky obdělávané plochy, které by se mohly vznítit, a jejich okolí do sto metrů. Zakázaná je na těchto místech také jízda parní lokomotivou.

V souladu s nařízením kraje je celoplošně zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění takzvaných lampionů štěstí nebo používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení. Řidiči také nesmějí vjíždět motorovými vozidly na polní a lesní cesty, pokud nejde o vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování.

Tropický víkend

Na jihovýchodě a východě Česka má být v pondělí podle meteorologů zpočátku oblačno až zataženo s ojedinělým deštěm. Jinde by ale měla být obloha jasná až polojasná, s odpoledními maximy mezi 23 a 27 stupni. Na severovýchodě Česka bude o dva až tři stupně chladněji.

Také v úterý a ve středu se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 21 a 28 stupni Celsia. Mírně nižší budou opět na severovýchodě České republiky.

„Východ a severovýchod území ve čtvrtek a v pátek částečně ovlivní tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry,“ uvádí ČHMÚ. Čtvrtek proto bude na východě Česka až oblačný a mraky mohou přinést ojedinělé přeháňky. Občasný déšť meteorologové nevylučují ani o víkendu. Nejvyšší denní teploty ale budou kolem tropických třiceti stupňů Celsia.