Dálnice D1 je po bouřce plně průjezdná. Provoz zablokovaly dráty vysokého napětí

Události: Bouřka v noci z pátku na sobotu zastavila provoz na dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 je po uzavírce způsobené následky silných bouřek opět průjezdná v obou směrech. V pátek večer zhruba na patnáctém kilometru ve směru na Brno zablokovaly provoz dráty vysokého napětí, které spadly na silnici. Dálnici se podařilo zprůjezdnit v sobotu kolem půl čtvrté ráno. Na vysokém napětí evidují energetici šest poruch. Bez elektřiny bylo v sedm hodin ráno asi tři a půl tisíce domácností.

Dálnice se uzavřela krátce před půl devátou večer. Na místě zasahovali hasiči a policisté odkláněli dopravu po objízdných trasách, které v obou směrech vedly přes Jažlovice a Všechromy. I tam se ale tvořily během noci kolony.

Škoda způsobená bouřkou na elektrickém vedení u D1 bude zhruba dvacet milionů korun. Došlo k destrukci pěti stožárů velmi vysokého napětí, uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Postupné obnovení dodávek

Ve středních Čechách způsobila bouře podle Holingerové šest poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo kolem 21:00 zejména v okresech Praha-východ a Benešov patnáct tisíc domácností, o dvě hodiny později devět tisíc odběrných míst.

Ještě k sedmé hodině ráno bylo podle energetiků po celém Česku tři tisíce šest set domácností bez elektřiny, z toho třináct set ve středních Čechách. Holingerová ráno avizovala, že dodávky by se měly obnovit během dopoledne.

Středočeští hasiči měli od pátečních 18:00 do sobotních 06:30 hlášeno celkově 77 událostí, z toho ve 44 případech šlo o pomoc s odstraňováním padlých stromů a v osmi případech o další technickou pomoc, která souvisela s bouřkou. Nejvíce událostí bylo podle mluvčího středočeských hasičů Jana Sýkory v okresech Praha-východ a Benešov.