Britský regulátor předběžně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září, vyplývá ze středečního prohlášení.

CMA zahájil hlubší vyšetřování této transakce letos v březnu kvůli obavám, že by mohla poškodit hospodářskou soutěž a způsobit, že britští zákazníci budou mít při hledání bezpečnostního softwaru horší podmínky. Dohodu již schválily antimonopolní úřady v USA, Španělsku a Německu, upozornila agentura Reuters.

Akcie Avastu okolo 10:00 na pražské burze rostly o 38 procent a obchodovaly se kolem dvou set korun za akcii, řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Akcie podle něj prudce posilují, jelikož britský regulatorní úřad vydal pozitivní stanovisko. „Cesta k dokončení transakce je v tomto momentě volná. Rozhodnutí úřadu padlo o něco rychleji, než se očekávalo. Původní předpoklady hovořily o vydání stanoviska do konce letošního roku,“ dodal.

Po podrobnější druhé fázi šetření CMA uvedl, že dospěl k závěru, že dohoda nevyvolává obavy z narušení konkurence v Británii. Podle úřadu bude spojená firma čelit významné konkurenci od společnosti McAfee a dalších menších hráčů.

NortonLifeLock a Avast se dohodly na převzetí loni v srpnu. Nová společnost má mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik měl v úterý tržní hodnotu kolem 14,4 miliardy dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.