Převažují argumenty proti zákazu vstupu do parku, řekla ministryně Hubáčková

UK: Devastující požár v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) zvažuje, zda vyhoví žádosti správy Národního parku České Švýcarsko zakázat vstup do parku kvůli požáru. Rozhodne ve čtvrtek, ale převažují argumenty proti zákazu. Sdělila to v pořadu Události, komentáře.

Správa parku požádala úřad Hubáčkové, aby zakázal vstup na celé území národního parku. „V tuto chvíli bych řekla, že území, které je zasaženo požárem, je asi jedna osmina. Určitě je zakázán vstup do požářiště, to je jasné, a je hlídán hasiči. Není potřeba to v tuto chvíli z naší strany překrývat nějakým zákazem,“ uvedla.

Hubáčková sdělila, že vláda pomáhá záchranným složkám pohonnými hmotami a zásobováním, avizuje i pomoc s likvidací odpadů a následky poškození obecního majetku.

Policie vyšetřuje požár jako obecné ohrožení z nedbalosti, připouští se, že viníkem je člověk. Podle Hubáčkové je to otázka zodpovědnosti každého člověka. Turismus je prý příliš velký, zakázat vstup ale není řešení.

Ministryně prý už měla možnost pozorovat, jak se obnovuje po požárech les. „Příroda si umí poradit, ale to, co se stalo, není samozřejmě dobře,“ uvedla. U Českého Švýcarska nyní existuje riziko pro turistický ruch, podle Hubáčkové budou tamní skály a soutěsky pro návštěvníky zajímavé, i když budou nějakou dobu bez zeleně.

Požáry podle Hubáčkové úzce souvisí se změnami klimatu

Hubáčková připomněla, že všechny národní parky mají krizové plány. Podle ní není cesta, aby měly vlastní hasičské jednotky, ale ve spolupráci s obcemi by se dalo přispět dobrovolným hasičům. Zmínila i metody monitoringu kouře.

Řeč přišla i na klimatické změny, s nimiž podle Hubáčkové souvisí požáry velmi úzce. „Klimatické změny jsou o extrémních jevech a klimatické změny se na našem území projevovaly povodněmi – taky jsme je dlouho neměli, a nakonec jsme si na ně postupně zvykali -, suchy, vedry, tornádo už jsme také zažili. A nyní i lesní požáry,“ dodala.