V Českém Švýcarsku drobně pršelo, více srážek přijde v pátek. V Čechách je dál velké riziko požárů

Předpověď počasí v oblasti Hřenska (27. 7. 2022) (zdroj: ČT24)

V Českém Švýcarsku ve středu dopoledne drobně pršelo, jinde v Ústeckém kraji spadlo více srážek. Velmi krátká přeháňka prošla nad Hřenskem ještě odpoledne. Vydatnější déšť očekávají meteorologové až v noci na sobotu. Počasí by přesto mělo být k hasičům obecně vlídnější než v minulých dnech, kdy jim práci opakovaně zkomplikoval zesilující vítr. Tentokrát by měl být slabý nebo mírný.

Od neděle se na hořící lesy v Národním parku České Švýcarsko snášela voda pouze z hasičských vrtulníků a letadel, ve středu alespoň trochu pomohlo i nebe – dopoledne mírně zapršelo, odpoledne ještě jednou. Srážek bylo ale jen málo, srážkové úhrny jsou takřka zanedbatelné.

„Zřejmě se jedná o jediný déšť nebo přeháňky, které se v této oblasti během dneška objeví. Podružná studená fronta bude postupovat přes Česko dál k jihovýchodu a do střední Evropy by se měl zase rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas.

Příchod srážek a počasí v době požárů v Hřensku (zdroj: ČT24)

Vydatnější déšť přijde patrně až v pátek nebo v noci na sobotu. „Čekáme, že nás bude přecházet frontální systém. Úhrny srážek, kolik tam naprší, je ještě daleko říct. Ale šance na déšť v noci na sobotu a během soboty je nejvyšší,“ poznamenala Sochorová. Podle Karase by mohlo v pátek a sobotu spadnout až patnáct litrů na metr čtvereční. „To už je množství deště, které by požáry docela významně řešilo,“ řekl.

Vítr by měl zeslábnout

Snahu uhasit požár, který se v národním parku u česko-německých hranic začal šířit v neděli, hasičům značně komplikuje vítr. V noci na úterý rozdmýchal plameny natolik, že se museli stáhnout z osady Mezná, kde pak vyhořelo několik domů, a potom přes den ještě několikrát zesílil, což znovu vzbuzovalo obavy.

Během středy vítr foukal méně než předchozí den. Válo od severu, severovýchodu, případně severozápadu. To znamená, že se zápach dýmu bude dál šířit do vnitrozemí.

Podle Sochorové ale nejsou aktuální koncentrace polétavých částic příliš zvýšené. „Situace je poněkud klidnější, než byla včera (v úterý),“ poznamenala.

Sucho trvá. Nerozdělávejte oheň, nabádají meteorologové

Dál platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na zvýšené riziko požárů kvůli suchu. Výstraha se týká Čech, na Moravu přesahuje jen okrajově v Pardubickém a Jihočeském kraji a na severovýchodě Kraje Vysočina. Meteorologové doporučují nerozdělávat ohně v přírodě a zejména v lesích, nepoužívat přenosné vařiče ani neodhazovat nedopalky cigaret. Některé kraje vyhlásily i zákaz rozdělávání ohňů v lesích a parcích, případně na polích a v jejich blízkosti.

Ani výstraha, ani zákazy však neznamenají, že se doutnající ohniště v přírodě nevyskytují. V neděli například našli hasiči neuhašené ohniště v Adršpachu, i když Královéhradecký kraj je jedním z těch, které rozdělávání ohňů zakázaly.

Hasiči a strážci národního parku předpokládají, že něco podobného bylo i na počátku požáru v Českém Švýcarsku. Okolnostmi vzniku požáru se zabývá i policie, nic konkrétního ale zatím nelze zjistit, protože do hořícího terénu se nikdo nemůže vydat, aby případné příčiny prozkoumal.