Po tropických teplotách se ochladí, meteorologové varují před silnými bouřkami

Tropické teploty se v tomto týdnu udrží pravděpodobně už jen během pondělka, v úterý se ochladí a po zbytek týdne očekávají meteorologové maxima do 30 stupňů Celsia. V noci na úterý se místy mohou objevit bouřky, které mohou být v západní polovině republiky velmi silné, doprovázené nárazy větru a kroupami. Úterý bude deštivé, v další dny se přeháňky vyskytnou jen ojediněle, bouřky hrozí rovněž v pátek. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před silnými bouřkami platí od pondělní dvacáté hodiny do úterní třetí ráno pro západní polovinu republiky. Srážky mají podle ČHMÚ doprovázet nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a také kroupy.

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

„Nový týden začneme slunečným, ale také horkým pondělkem,“ uvedli meteorologové na Facebooku. Od 11:00 do 20:00 platí také výstraha před vysokými teplotami, maxima by mohla v pondělí dosáhnout až 35 stupňů Celsia. Večer se podle ČHMÚ začne od západu zatahovat a později se přidají i přeháňky nebo bouřky. „Srážky budou postupovat v noci na úterý přes Čechy na Moravu a do Slezska. Noc na úterý bude také velmi teplá, teplota se udrží mezi 20 a 16 stupni Celsia,“ informují meteorologové.

V úterý bude na většině území pršet, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 stupni Celsia. Ve středu a ve čtvrtek už budou přeháňky jen ojedinělé, teploty budou podobné. V pátek se pak opět zatáhne, meteorologové očekávají občasný déšť, přeháňky nebo bouřky.

Mírné ochlazení přijde po sérii veder. Teploty se v uplynulém týdnu pohybovaly nad třiceti, často i nad 35 stupni Celsia. Nejtepleji z celého týdne bylo ve čtvrtek ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 37,3 stupně Celsia.

Následující týdny budou průměrné

Z dlouhodobého výhledu počasí ČHMÚ vyplývá, že následující čtyři týdny se teploty nebudou nijak výrazně lišit od dlouhodobého průměru. Relativně nejchladnější by měl být první srpnový týden. Minimální teploty v něm klesnou na 11 stupňů Celsia, naopak maxima by neměla překročit 24 stupňů.

„Období jako celek bude pravděpodobně srážkově průměrné, zpočátku až slabě nadprůměrné, zejména v oblastech s bouřkami,“ uvedli meteorologové. Průměrné úhrny srážek se v jednotlivých týdnech budou pohybovat zpočátku i kolem 20 milimetrů, jinak převážně kolem 15 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.