Voliče čekají změny, třeba jednodenní hlasování. Letos to však bude ještě „postaru“

Události ČT: Volby v Česku by mohly probíhat jenom jeden den (zdroj: ČT24)

Voliče v Česku čekají nová pravidla hlasování – snadnější by mělo být získat voličský průkaz, volby by navíc měly probíhat jenom jeden den. Ministerstvo vnitra teď připomínkuje novelu zákona o správě voleb, během léta by ji měli projednat i lídři volební koalice. K projednávání do sněmovny by se pak měla dostat na podzim. Očekává se ale, že bude dlouhé, i proto by měla novela začít platit až pro příští sněmovní volby.

Volby dnes probíhají tak, že se volební místnosti otevřou poprvé v pátek ve 14:00 a zavřou ve 22:00. Poté komise volební místnost zamkne, aby se k urně s hlasovacími lístky nikdo nedostal, a to až do sobotních 8:00, kdy začíná druhý volební den. Volby končí ve 14:00. 

Právě i kvůli tomu politici zvažují, že by se místo dvou dnů volilo už jenom jeden. „Já jsem pro jeden den voleb, zatím se spíš přikláním k tomu, že by to mohl být pátek, na druhou stranu je to velká diskuze,“ uvedl ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. 

Politici se ale zatím na konkrétní podobě jednoho hlasovacího dne neshodnou. Jde právě o to, o který den by mělo jít, shoda však není ani na tom, jak dlouho by se mělo hlasovat. „Nelíbí se mi jako hlasovací den pátek. Vzhlížím spíše k Rakousku a jejich volební neděli, ale je to detail. Obecně to pro lidi znamená, že to budou mít složitější, bude se jim hůř dostávat k volbám,“ komentoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). 

Snažší podávání kandidátek i vydávání voličských průkazů

Novela zákona o správě voleb počítá i s dalšími změnami. Snazší má být například i podávání kandidátních listin. Kromě toho má vzniknout také elektronický rejstřík, který zjednoduší vydávání voličských průkazů.

„Umožní, že si volební průkaz budete moci díky elektronickému seznamu všech voličů vyzvednout kdekoliv po Česku, v podstatě i docela na poslední chvíli. Zároveň to mnohem snáze umožní volit lidem i v jiném regionu. Je to cesta k tomu, aby rejstříky jako takové byly konečně elektronizovány,“ popsal Rakušan. 

„Jednodenní volby ano. Jinak z těch systémových principiálních změn nějaké zásadní důvody ke změnám nevidíme, je totiž potřeba, aby byly volby srozumitelné, přehledné, demokratické a hlavně aby nevznikal žádný prostor k podvodům a manipulacím,“ reagoval šéf SPD Tomio Okamura. 

Kontroly náhodného vzorku výsledků

Nové možnosti hlasování teď projednávají ministerští úředníci v připomínkovém řízení. To by mohlo skončit v červenci, poté začne debata uvnitř vládní koalice a na legislativní radě vlády. Z ní už teď zaznívají návrhy, jak správu voleb ještě více ztransparentnit.

„Nebylo by od věci, kdyby statistický úřad prováděl kontroly na nějakém náhodném vzorku výsledků, zdali jde to sčítání opravdu dobře. V posledních letech se totiž ukazuje, že problémy tady jsou,“ míní ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti).  

Novelu čeká ještě takzvané meziresortní připomínkování, kdy se k ní vyjádří i ostatní ministerstva. Dříve než v září se tak novela ke schvalování na vládu nedostane. Počítá se s tím, že by mohla platit pro příští volby do Poslanecké sněmovny, to znamená na podzim v roce 2025.