Kosmetické salony běžně nabízejí nepovolené procedury. Postih je čeká jen málokdy

Až stovky kosmetických salonů v České republice provádějí nedovolené zdravotnické zákroky. Jedná se například o aplikace výplní z kyseliny hyaluronové nebo botulotoxinu. Tyto zákroky by měl ale provádět pouze lékař ve zdravotnickém zařízení. ČT to řekla Asociace kosmetických a kadeřnických oborů České republiky (AKKO ČR). Lidem podstupujícím neodborně provedenou proceduru hrozí větší riziko zdravotních komplikací. Nepovedené zákroky však zákazníci úřadům nehlásí.

Po nepovedené aplikaci výplní nebo botulotoxinu se klienti, kteří v kosmetických salonech absolvovali nepovolený zákrok, bojí postihu i ostudy. „Bohužel často v těchto případech jde o to, že klientka nevěděla, že kosmetička nebo zdravotní sestra nemá oprávnění provádět tyto výkony,“ vysvětluje Monika Dvořáková z AKKO ČR. Situaci, kdy se salonu procedura nepovede, zákazníci tak většinou neřeší.

Nepovolené aplikace výplní jsou přitom podle asociace velký problém, který se v českých kosmetických provozovnách začal častěji objevovat kolem roku 2018. „Z počátku byl spíše problém s nelegálním prováděním výkonu lékařem v kosmetickém salonu, což právní předpisy neumožňují,“ vysvětluje Dvořáková.

Potom ale zákroky začali provádět i cizinci, kteří v tuzemsku pracují. A přestože v jiných zemích mohou tyto procedury provádět, české zákony jim to neumožňují. „Mnoho kosmetiček, které začaly poskytovat kosmetické služby v České republice, si nezjistilo nebo nepochopilo oprávnění, které v tuzemsku mají. Provádí tak stejná ošetření jako ve svých zemích. Bohužel následně začalo aplikace botulotoxinu a výplní nabízet i mnoho dalších kosmetiček,“ říká Dvořáková. Dodává, že se počet případů neoprávněného provádění těchto výkonů stále zvyšuje.

Alergie i toxická reakce

Aplikace výplní a botulotoxinu podle ministerstva zdravotnictví představují invazivní zákrok, který se pojí s rizikem řady nežádoucích reakcí. Lidem může například hrozit alergie či toxická reakce. „Aby byla aplikace bezpečná, musí ji provádět osoba, která má podrobnou znalost anatomie ošetřované oblasti, podstaty stárnutí lidské kůže a znalost jednotlivých typů výplní,“ píše se ve stanovisku Oddělení obecné a komunální hygieny ministerstva zdravotnictví.

Úřad dodává, že problém spadá do stále se rozšiřující problematiky, kdy jsou jisté činnosti v republice vykonávány na pomezí mezi zdravotní službou a živností. Podle nařízení vlády nemohou živnostníci, kteří mají v náplni živnosti kosmetické služby, provádět ošetřování sliznic, manipulaci s mateřskými znaménky ani porušovat integritu lidské kůže vpravováním cizorodých látek.

„Jelikož ministerstvo zdravotnictví vnímá tuto oblast jako značně problematickou, byla vytvořena multidisciplinární Pracovní skupina pro koncepční řešení oblasti zdravotních služeb a činností provozovaných dle živnostenského zákona, která se tímto zabývá. A to jak koncepčně, tak metodicky,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Kontroly

Kontroly kosmetických salonů mají na starosti Krajské hygienické stanice. Případy, kdy salony aplikují výplně, však řeší málokdy. „V roce 2022 jsme řešili jednu stížnost na použití hyaluronového pera. Provozovatelka dostala pokutu tisíc korun, neboť neměla ani schválený provozní řád,“ říká ředitel plzeňské hygieny Michal Bartoš.

Podle něj hygienici většinou zjistí a podchytí pokusy o nedovolené přístrojové vybavení a používání zakázaných látek již v žádosti o schválení provozního řádu. „Pokud provozní řád tento postup zahrnuje, neschválíme ho. Zda provozovatelé tyto látky k aplikaci používají neoprávněně, je velmi těžko zjistitelné. Dozvídáme se to zpravidla až na základě stížnosti a následně provádíme šetření na místě samém,“ dodává Bartoš.

Další oslovené hygienické stanice letos ani v minulých letech neřešily žádný případ spojený s nelegální aplikací výplní. Přitom například nabídky úpravy rtů hyaluronovým perem jsou snadno dohledatelné na webových stránkách salonů. K aplikaci hyaluronovým perem Dvořáková z AKKO ČR dodává, že do hloubky 0,2 až 0,5 milimetru je použití pera v pořádku. Pracovníci salonu podle ní ale zasahují i hlouběji do kůže, jelikož je výsledek efektivnější.

Bělení zubů

Kromě výplní kosmetické salony v některých případech také provádí bělení zubů, které oficiálně může provádět jenom zubař nebo dentální hygienista pod odborným dohledem lékaře. Podle prezidentky Asociace dentálních hygienistek Lenky Velebilové je bělení zubů v kosmetických salonech velmi rozšířený jev.

„Problém existuje dlouhá léta. Asociace se začala ve spolupráci se svým právním zástupcem aktivně zasazovat za to, aby úřady postihovaly toto nezákonné jednání již od roku 2017,“ dodává Velebilová.