Do výběrového řízení na vedení Cermatu se přihlásil jediný kandidát. Ministerstvo prodloužilo lhůtu

Události: Do vedení Cermatu se přihlásil jeden kandidát (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství řeší budoucnost Cermatu, vlastní příspěvkové organizace, která má na starosti maturity. Hledá nového ředitele, protože instituce má podle resortu finanční i odborné nedostatky. Do výběrového řízení se však přihlásil jediný zájemce, a tak ministerstvo musí soutěž prodloužit.

Ministerský audit po podezření na předražené zakázky nedávno odhalil závažné nedostatky, což znamenalo konec dosavadní ředitelky Michaely Kleňhové. Od konce května je řízením společnosti pověřený náměstek ministra Milan Štábl. I toho ale čeká konec, protože na úřad přivedl jako poradce Luďka Šteffela, který je nyní jedním z obviněných v kauze Dozimetr.

Od září by měl Cermat vést ředitel, jenž vzejde z výběrového řízení, které resort vypsal teprve v červenci. Zájem o vedení organizace, jež má kolem devadesáti zaměstnanců, ale není. Během tří týdnů se přihlásil jediný uchazeč. Ministerstvo proto v pátek oznámilo, že lhůtu na podání přihlášek prodlužuje do 1. srpna a od nového vedení očekává zásadní změny.

„Kdyby fungoval řádně, tak je opravdu hodně důležitý, já mám ale pocit, že to, co se učí na českých školách, tak určuje Cermat a ne odborníci, kteří připraví rámcové vzdělávací programy, a to si myslím, že je dlouhodobě neudržitelné,“ podotýká ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Nevděčná práce

Podle místopředsedy sněmovního školského výboru Karla Raise (ANO) je Cermat složitou institucí, jejíž vedení je riskantní. „Vůbec se nedivím, že do toho nikdo nechce teď jít, protože tam je před člověkem hodně nevděčné práce,“ podotkl.

V resortu nyní pokračují ještě další audity a výběrová řízení a ministrovi, který je ve funkci tři týdny, chybí dva náměstci i vedoucí kanceláře. V polovině srpna už chce mít tým kompletní, i proto, že už teď připravuje rozpočet pro příští rok. „Navrhujeme rozpočet, který by dokázal udržet mimo jiné 130 procent průměrné mzdy (pro učitele) a nějaké slušné ohodnocení pro nepedagogické pracovníky,“ uvedl Balaš. 

Ministerstvo v letošním upraveném rozpočtu počítá s půl miliardou na platy učitelů nebo víc než dvěma miliardami na začleňování ukrajinských dětí do škol. A také s celkovou úsporou tří a půl miliardy.