Kauzu kolem Baláka bude řešit Nejvyšší soud. Dovolali se odsouzený muž a firma

Případ, ve kterém prezident Miloš Zeman omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, bude řešit Nejvyšší soud. Dovolání k němu podala firma Energie - stavební a báňská a její manažer Libor Tkadlec, které měl Balák zvýhodnit v tendru na odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. ČT to řekl místopředseda prvoinstančního soudu Petr Sedlařík. Tkadlec byl potrestán podmínkou a pokutou, společnost pokutou a zákazem účasti ve veřejných soutěžích. Manažera a firmu prezident, na rozdíl od Baláka, neomilostnil.

„Ve věci bylo podáno dovolání odsouzeným Liborem Tkadlecem a společností Energie - stavební a báňská,“ potvrdil pro ČT soudce Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík, který v případu vynesl prvoinstanční rozsudek. Ten letos v březnu potvrdil i Krajský soud v Praze.

Firmu Energie - stavební a báňská (ESB) a jejího manažera Libora Tkadlece potrestal soud za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Firmě udělil peněžitý trest 5,4 milionu korun a tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách, Tkadlec dostal 2,5letou podmínku a peněžitý trest.

Balákovi soud uložil tříleté vězení, peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Prezident Miloš Zeman ho ale omilostnil s tím, že zohlednil jeho dosavadní bezúhonnost a pracovitost. Podle Zemana navíc zřejmě nebyla pro odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde Balák pracuje. Společnosti ESB a Tkadlecovi však prezident tresty neprominul.

Balákovi přitížilo, že reprezentuje prestižní organizaci

Společnost Energie - stavební a báňská jako jediná podle předsedy odvolacího senátu Ladislava Koudelky znala podmínky soutěže ještě před tím, než byla zakázka vypsána. Mohla se připravit, a jako jediná tak byla schopná je splnit. V nahrávkách pak Tkadlec mluvil i o nutnosti nadhodnotit cenu některých položek. Muž podle soudce věděl, že jedná nezákonně. Prohlásil mimo jiné, že za to, co dělá, mu „hrozí kriminál“.

Odvolací senát neuznal námitky obhájců o tom, že odposlechy neměly být přípustné. Zároveň ale nevyhověl ani státnímu zástupci, který tvrdil, že jsou prvoinstančním kladenským soudem uložené tresty příliš mírné. „Jsme ochotni připustit, že se tresty mohou jevit jako tvrdší,“ uvedl naopak předseda senátu. Balákovi ale podle něj přitížilo i to, že reprezentoval vysoce prestižní organizaci. Balákův advokát Lukáš Trojan řekl, že nepochybuje, že v případě někoho jiného by soud uložil podmíněný trest.

Balák a Tkadlec podle soudu ovlivňovali přípravu projektu a porušili zásady pro zadávání veřejných zakázek včetně rovného přístupu pro všechny účastníky a transparentnosti. Více než dvousetmilionová zakázka se týkala druhé etapy zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře a jejich rekultivace. 

Balák u kladenského soudu čelí obžalobě i v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře. Podle státní zástupkyně podepsal nevýhodnou smlouvu, na jejímž základě bylo společnosti Energie prodáno 18 tisíc tun kameniva pod cenou. Za porušení povinností při správě cizího majetku mu hrozí až pět let vězení.