Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

UDÁLOSTI: Tropické teploty nahrávají i vzniku požárů (zdroj: ČT24)

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.

Zatímco v úterý naměřili meteorologové nejvíce 35,2 stupně na severozápadě Čech, ve středu bylo nejtepleji ve středních Čechách, nejvyšší zaznamenaná teplota dne byla ještě o 1,7 stupně vyšší. Bezmála 37stupňové vedro nebylo však v Husinci-Řeži rekordem pro 20. červenec. Na jiných místech, která patřila ve středu k nejteplejším, se však již rekordy přepisovaly.

Kromě Řeže bylo přes šestatřicet stupňů ještě na dalších šesti meteorologických stanicích: v Plzni Bolevci i Mikulce (na obou 36,6 stupně Celsia), v Tuhani Mělnicku, Tušimicích a Doksanech v Ústeckém kraji (všude 36,2 stupně) a v České Lípě (36,1 stupně). Dosavadní rekordy na těchto stanicích byly nejčastěji z roku 2006, kdy zasáhla v druhé polovině července republiku vlna 35stupňových veder. Denní historické rekordy nevydržely na 21 procentech stanic napříč republikou.

Český hydrometeorologický ústav vydal na středu důraznou výstrahu na velmi vysoké teploty, která se týká většiny republiky. Mírnější stupeň výstrahy platí pouze na Vysočině, v části Pardubického kraje a v nejvyšších horách: v Krkonoších, Orlických horách, na Šumavě, ve východní části Jeseníků a v malé části Beskyd.

Ovšem i na horách bylo velmi teplo; i v nejchladnějších lokalitách se odpoledne pohybovaly nad dvaceti stupni Celsia. Například na krkonošské Luční boudě bylo ve čtyři odpoledne 25,5 stupně Celsia. Na Šumavě na stanici Kvilda-Perla (kde občas mrzne i v létě) bylo 28,9 stupně. Na obou místech to byl denní historický rekord. Ještě tepleji bylo na Milešovce, kde teplota vystoupala nad třicítku.

Ve vedru hoří louky i lesy, v Dyji se udusily ryby

Současně s výstrahou na vysoké nebo velmi vysoké teploty platí i výstraha na požáry. Ve Středočeském kraji a Praze je proto zakázáno rozdělávání ohňů v lesích, parcích nebo na polích i v jejich blízkosti. Hasiči mají přesto mnoho práce.

Jen v Plzeňském kraji vyjíždějí k několika lesním požárům denně. Například u Nedražic na Tachovsku vzplálo ve středu odpoledne třicetihektarové pšeničné pole. Oheň zničil 18 hektarů obilí v ceně nad milion korun. Příčinou požáru byla závada na kombajnu, uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V Kozojedech na Plzeňsku hořely dva stohy slámy a u Blížejova na Domažlicku hoří les. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Problém je se zásobováním vodou, kterou je potřeba kyvadlově dopravovat z Blížejova, zásah komplikuje i složitý terén a vysoká teplota vzduchu. Lokalizovat se hasičům podařilo oheň kolem šesté hodiny večer.

Dopoledne hořel i vlak – vzplála motorová jednotka společnosti Arriva, která jela jako rychlík z Ústí nad Labem do Liberce. „Začalo se kouřit od podlahy,“ popsal strojvedoucí Josef Migulský. Podařilo se mu evakuovat cestující, potom se pokoušel uhasit vlak, to se ale podařilo až po příjezdu hasičů.

Pomoc hasičů byla ale potřeba také v Dyji. Na jezu v Bulharech poblíž Břeclavi se objevily uhynulé ryby. Podle starosty Bulhar na Břeclavsku Jiřího Osičky je jejich odhadované množství v tunách. Důvodem úhynu je nejspíš úbytek kyslíku v souvislosti s přemnožením sinic, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Sinice mají příznivé podmínky pro rozmnožení kvůli horkému počasí, nízkým průtokům a živinám. Hlavní živinou je fosfor, který se dostává do řek nejčastěji proto, že čistírny nedostatečně fosfor odstraňují při čištění,“ ozřejmil.

Hasiči sbírají uhynulé ryby i z řeky v Břeclavi. „Na žádost obce provádíme sběr uhynulých ryb ve spolupráci s rybářským svazem,“ řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška.

Výstrahy na vysoké teploty platí dál

Středa byla prozatím nejteplejším dnem nynější vlny veder, ale neznamená to, že by přišlo dramatické ochlazení. Kolem třicítky i nad ní budou odpolední teploty po zbytek týdne. Ve čtvrtek bude ještě platit výstraha na vysoké teploty ve velké části republiky. Pro Moravu kromě Vysočiny, Slezsko a také severovýchod Čech vydal ČHMÚ výstrahu vyššího stupně, teploty vystoupí nad 34 stupňů.

Pro většinu Ústeckého kraje, sever a západ Středočeského kraje, východ Vysočiny, většinu Královéhradeckého kraje a Prahu bude platit výstraha nižšího stupně varující před teplotami nad 31 stupňů. V pátek bude přes jednatřicet stupňů ve střední a severozápadní části Čech a na celé Moravě a ve Slezsku. V části jižní Moravy bude i v poslední pracovní den týdne nad čtyřiatřiceti stupni.

Výstrahy na vedro, bouřky a riziko požárů
Zdroj: ČHMÚ

Zároveň do odvolání platí výstraha na zvýšené riziko požárů, která se týká téměř celé republiky s výjimkou Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek projdou navíc centrální částí Česka bouřky s přívalovými dešti, nárazovým větrem a případně i kroupami.