Nemůžeme na platech přidat všem, prohlásil Jurečka

Interview ČT24: Marian Jurečka (zdroj: ČT24)

Vláda se podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) snaží najít řešení, jak zvedat platy státním zaměstnancům a pomoct lidem v době vysoké inflace a roustoucích cen energií. Nesouhlasí ale s požadavky odborů. Kabinet podle něj musí hledat opatření, která nebudou zvyšovat inflaci a nebudou způsobovat dramaticky obří schodek státního rozpočtu, uvedl v Interview ČT24.

„Naše vláda musela dělat kroky, které mají ambici snížit a brzdit inflaci, a to není jednoduché, protože kdybychom všechno valorizovali o inflaci tak, jak je někdy i představa i některých zástupců odborů, tak bychom tu spirálu roztáčeli,“ upřesnil Jurečka.

Podle něj je nutné také říci, že 66 miliard korun bude v příštích zhruba patnácti měsících představovat pomoc státu před dopady cen energií – na domácnosti ve dvou třetinách této částky a jedna třetina bude pro firmy. „A to je také státní pomoc,“ podotkl Jurečka.

Ministr si nemyslí, že v době vysoké inflace a roustoucích cen energií je rozumným řešením zvyšovat platy všem. Jako příklad uvedl také pomoc ve formě úsporného tarifu. 

Uznal, že vláda zvýší některým státním zaměstnancům platy o deset procent a u jiných to bude například ve formě odměn. „Snažíme se poměrně ve velkém objemu držet mimořádné prostředky na prémie,“ dodal s tím, že se jedná o kombinaci více faktorů, kde přidat a kde nikoliv. „Úplně plošně to není možné nastavovat,“ vysvětlil.

Vyhrůžek a stávek odborů se Jurečka nebojí. „Já bych jen připomenul, že jsme stále v situaci, že po 19. srpnu, kdy bude zveřejněná makroekonomická predikce, se znovu potkáme s odbory a budeme jednat, jak to bude přesně vypadat od 1. ledna, jaké bude případné zvýšení u učitelů,“ konstatoval ministr. 

Nikoho z práce nevyháníme, ohradil se ministr

Jurečka také nesouhlasí s tím, že by kvůli nezvýšení platů u některých profesí vyháněla vláda lidi z práce. Situace na trhu práce je dnes podle něj vyjímečná.

„Na jedné straně máme nejnižší nezaměstnanost v celé EU a zároveň soupeříme mezi státem a privátním sektorem v tom, že se o ty lidi přetahujeme,“ řekl a zároveň dodal, že v současnosti, pokud někdo není spokojený se svým zaměstnavatelem, tak je schopný si najít jiného zaměstnavatele s lepším oceněním.